Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Punjene lignje na grčki način

Punjene lignje na grčki način

Elena TodorovaElena Todorova
Kuvar
30271
Punjene lignje na grčki način1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
6
"Jedan autentičan grčki recept koji obavezno morate probati sa čašom uza Neka vam je slatko!"

Potrebni sastojci

  • lignje - 1.5 kg, srednje veličine
  • luk - 1 glavica
  • peršun - 1 veza
  • paradajz - 500 g
  • pirinač - 1/2 šolje
  • belo vino - 1/2 šolje
  • maslinovo ulje - 1 šolja
  • limun - 1 komad
  • biber
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite lignje, odvojite glavu i pipke, sitno ish iseckajte. Luk se sitno isecka, a paradajz se oljušti i izrenda.

Ugrejte 4-5 supenih kašika maslinovog ulja i u njenu izdinstajte luk, iseckane pipke i glavu lignje, iseckan peršun i pola paradajza. Začinite solju i biberom. Ostavite da se krčka dok deo vode ne ispari. Dodajte pirinač i ostavite 10 minuta na tihoj vatri.

Gotovom smesom se pune lignje, ne do vrha, da bi bilo mesta za pirinač kad nabubri. Zašivaju se i prže u preostalom maslinovom ulju.

Pržene lignje se ređaju u pleh, pokrivaju se preostalim paradajzom, iseckanim krugovima limuna i maslinovim uljem od prženja. Sve se peče još 45 minuta u rerni na 170-180 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: