Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Lazanja»Lazanja sa malim procentom ugljenih hidrata

Lazanja sa malim procentom ugljenih hidrata

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
578972k231
Lazanja sa malim procentom ugljenih hidrata3 / 3
28/10/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
4
"Jedemo ovu lazanju koliko nam duša poželi, zato što je sa niskim procentom ugljenih hidrata i veoma, ali veoma je ukusna"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 1 kg, crnih, ovalnih ili 2 komada, krupnih
  • parmezan - 50 g
  • kačkavalj - 4 kriškice
  • sos bolonjeze
  • paradajz - 500 ml /konzerva ili pasta/
  • mleveno meso - 400 g
  • maslinovo ulje - 30 ml, ekstra devičansko
  • belo vino - 1/2 šolje
  • luk - 1
  • beli luk - 4 čena
  • šargarepe - 1
  • so - 1 prstohvat
  • paprike - 1 komad, crvena paprika
  • biber
  • so - po ukusu, bosiljak po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Jedno od klasičnih jela italijanske tradicije je lazanja Bolonjeze, jelo, prisutno posebno na nedeljnom ručku, ali ako umesto uobičajene lazanje spremite ovu lazanju sa malim procentom ugljenih hidrata, sve ćete iznenadite predivnim rezultatom.

Jelo, jednako bogato ukusom i sa varijantom patlidžana koje ne samo da ne pogoršava tradicionalni recept, već je i izuzetno ukusno, s malo ugljenih hidrata, manje kalorično jelo od originalne lazanje.

Da biste napravili lazanju sa malim procentom ugljenih hidrata sa patlidžanima, počnite sa pripremom patlidžana, tako što ih isečete na tanke kriške debiljine 1 cm i natopite ih u hladnu vodu i so na otprilike 30 minuta, tako da se odvoji njihova gorčina.

Zapecite ih na gril tiganju oko 2, 3 minuta sa svake strane i ostavite sa strane. Ili kriškice zapecite u rerni na dvadeset minuta, posute maslinovim uljem. Predstavila sam vam dve opcije, vi izaberite koja vam se više dopada.

Nakon toga, hajde da se posvetimo pripremi sosa Bolonjeze. Tajna je sporo kuvanje na veoma slaboj vatri, zato se naoružajte strpljenjem i s vremena na vreme mešajte, dok ne dobijete jedan neverovatno ukusan sos Bolonjeze.

Eksperimentisala sam s različitim količinama i sastojcima, ali recept koji predlažem je moj recept! Priprema ovog ukusnog sosa će oduzeti 15 minuta, a potpuno gotov je za 35 minuta.

Sitno iseckajte luk, papriku i šargarepu. Sipajte dve supene kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja u šerpu i sipajte iseckano povrće, da biste ih lagano izdinstali.

Nakon otprilike 5 minuta dodajte mleveno meso i sotirajte još 5 minuta, pomešajte sa belim vinom i kuvajte dok vino u potpunosti ne ispari. Dodajte paradajz pire, so, ostalu količinu maslinovog ulja, čenove belog luka sitno iseckane i poklopite poklopcem. Na veoma slaboj vatri ostavite sos da se zgusne, otprilike 35-40 min, mešajući s vremena na vreme, dok se sos ne zgusti i ne skuva.

Kada su patlidžani i sos Bolonjeze gotovi, prelazite na pripremu lazanje s niskim procentom ugljenih hidrata.

U odgovarajuću tepsiju sipajte malo Bolonjeze sosa i stavljajte red kriški patlidžana /koji su naša lazanja/. Posipajte parmezanom i prekrivajte sosem. Stavljajte sledeći sloj patlidžana na roštilju, izrendani parmezan i ponovo prekrivajte sosem.

Tako ređajte dok ne nestane sastojaka i završite slojem sosa, na koji pospite izrendani kačkavalj i preliv od 2 jajeta i 250 ml mleka /umućena metalnom žicom za mućenje u mleku/. Možete da preskočite korak sa prelivom i da pospete kačkavaljem i paradajzom isečenim na kolutove. Ja više volim ovu varijantu sa prelivom. Uključite rerni na 200°С.

Pecite otprilike 20-25 minuta dok se preliv /kačkavalj/ ne zapeče.

Pripremite ovu lazanju sa malim procentom ugljenih hidrata sa patlidžanima i sosom Bolonjeze za porodični ručak i iznenadićete se njenim neobičnim ukusom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: