Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Klasične školjke na francuski način

Klasične školjke na francuski način

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Klasične školjke na francuski način
Fotografije: Ivelina
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
2
"Iznenadite svoje goste nečim mnogo posebnim od srca - školjke na francuski način po klasičnom receptu"

Potrebni sastojci

  • školjke - 16 komada ili 700 g (za 2 porcije)
  • luk - mala glavica, kromid ili šalot
  • belo vino - 150/200 ml
  • celer - 2 - 3 stručka, listovi
  • peršun - 4 struka, svež (koliko vam se dopada)
  • vla[ac - za posipanje
  • lovorov list - 2 komada (pojačava prirodnu aromu školjki)
  • biber
  • maslac - 2 supene kašike ili maslinovo ulje
  • tečna pavlaka - 250 ml, za kuvanje
* merne jedinice

Način pripreme

Pažljivo očistim školjke i operem ih vodom.

Ne koristim so prilikom kuvanja!

Sitno iseckam luk. Luk dinstam u dubokom tiganju sa kravljim maslacem (maslinovim uljem) - da ostane beo (ne zlatkast), dodajem biber, lovorov list i sipam belo vino.

Za jednu, dve minute redukujem i dodajem školjke, dinstanim ih otprilike 8 minuta, kada su gotove, vadim ih iz tiganja i ostavljam u posudi sa poklopcem.

Odvajam jednu ljusku školjki, ostavljajući ih samo sa jednom ljuskom (estetskije i jednostavno za konzumaciju). U posudu sa vinom, u kojoj sam ih kuvala, dodajem pavlaku, grančice celera i peršun.

Dinstam na tihoj vatri da se pavlaka zgusne i začini. Nakon otprilike 10 minuta je gotova. Vadim grančice celera i peršuna iz sosa.

Serviram tako što prvo stavljam školjke u tanjir, prelivam sosem, posipam peršunom, vlascem i komadićima limuna.

Druga opcija: Možete da pripremite i bez vađenja školjki iz tiganja, tako što dodate pavlaku, iseckani peršun i celer, dinstate, ali pravite sos da bude ređi, povećavate vino za 50 ml.

Drugu opciju servirate sa francuskim hlebom za potapanje u sos. Pripremila sam prvu opciju traženiju za posebne goste!

Školjke tako spremljene su neverovatnog ukusa, pamte se!

Klasične školjke na francuski način su balans ukusa i zdrava kombinacija proteina iz školjki i masnoća iz pavlake!

Granirung za školjke sa sosem od pavlake obično su prženi krompirići ili francuski hleb, prepečen sa sirom - i naravno salata po vašem ukusu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: