Način pripreme
Pažljivo očistim školjke i operem ih vodom.
Ne koristim so prilikom kuvanja!
Sitno iseckam luk. Luk dinstam u dubokom tiganju sa kravljim maslacem (maslinovim uljem) - da ostane beo (ne zlatkast), dodajem biber, lovorov list i sipam belo vino.
Za jednu, dve minute redukujem i dodajem školjke, dinstanim ih otprilike 8 minuta, kada su gotove, vadim ih iz tiganja i ostavljam u posudi sa poklopcem.
Odvajam jednu ljusku školjki, ostavljajući ih samo sa jednom ljuskom (estetskije i jednostavno za konzumaciju). U posudu sa vinom, u kojoj sam ih kuvala, dodajem pavlaku, grančice celera i peršun.
Dinstam na tihoj vatri da se pavlaka zgusne i začini. Nakon otprilike 10 minuta je gotova. Vadim grančice celera i peršuna iz sosa.
Serviram tako što prvo stavljam školjke u tanjir, prelivam sosem, posipam peršunom, vlascem i komadićima limuna.
Druga opcija: Možete da pripremite i bez vađenja školjki iz tiganja, tako što dodate pavlaku, iseckani peršun i celer, dinstate, ali pravite sos da bude ređi, povećavate vino za 50 ml.
Drugu opciju servirate sa francuskim hlebom za potapanje u sos. Pripremila sam prvu opciju traženiju za posebne goste!
Školjke tako spremljene su neverovatnog ukusa, pamte se!
Klasične školjke na francuski način su balans ukusa i zdrava kombinacija proteina iz školjki i masnoća iz pavlake!
Granirung za školjke sa sosem od pavlake obično su prženi krompirići ili francuski hleb, prepečen sa sirom - i naravno salata po vašem ukusu!