Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Parfe»Parfe od jagoda sa maskarpone sirom i Oreom keksom

Parfe od jagoda sa maskarpone sirom i Oreom keksom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Parfe od jagoda sa maskarpone sirom i Oreom keksom
Fotografije: Rositsa Petrova
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"Ovo je jedna od onih neverovatno ukusnih torti, koje želiš apsolutno sam da pojedeš i ni sa kim da ne podeliš"

Potrebni sastojci

  • kora
  • jaja - 1 + 2 žumanca
  • šećer - 90 g
  • brašno - 80 g
  • kakao - 1 kašičica
  • čokoladne kapljice - 50 g
  • krem
  • maskarpone - 250 g
  • kisela pavlaka - 200 g
  • jaja - 2 belanca
  • šećer - 110 g
  • želatin - 10 g
  • voda - 50 ml
  • oreo keks - 10 - 12 komada
  • jagode - 250 g
  • čokolada - za dekoraciju
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa pripremom kore.

Mikserom umutite 1 jaja i dva žumanca zajedno sa šećerom. Mutite otprilike 10 minuta na viskom ubrzanju dok se ne dobije sipkast krem i dok se šećer u potpunosti ne istopi.

Prosejte brašno zajedno sa kakaom i dodajte ih u krem od jaja. Pažljivo mešajte špatulom kako bi se sačuvao obim.

U kalup za torte sa skidajućim borodom 20 cm stavite papir za pečenje. Premažite ga sa malo ulja i sipajte smesu za tortu. Odozgo pospite čokoladnim kapljicama. Koru pecite u zagrejanoj rerni na 160 stepeni sa ventilatorom 20 minuta, dok ne bude gotovo.

Čim kora bude gotova otvorite rernu i stavite je unutra na još 10 minuta. Nakon toga je ohladite na rešetci.

Za parfe krem prvo natopite želati u 50 ml hladne vode na 10 minuta dok ne nabubri.

U drugoj posudi pomešajte maskarpone, kiselu pavlaku i pola šećera (55 g). Umutite miskerom na niskom ubrzanju, dok smesa ne postane homogena.

Umutite belanca sa prstohvatom soli da se dobije pena. Dodajte ostali šećer i nastavite mućenje na pari da bi se temperirali dok se ne dobiju čvrsti vrhovi.

U posudu na vodenoj pari stavite želatin da postane tečan. U njega dodajte mlečnu smesu i mutite. Na kraju dodajte umućena belanca. Dobija se veoma sipkast i ukusan krem.

Već možete da sastavite tortu. Stavite koru na dno kalupa u kom ste pekli.

Po zidovima ređajte jagode iseckane na tanke kriškice. Sipajte polovinu krema. Na njega stavite 10-12 Oreo keksića. Zalijte ostalim kremom.

Kalup prekrijte folijom i stavite ga u frižider na jednu noć.

Pre konzumacije isecite nekoliko svežih jagoda za dekoraciju. Po želji možete da istopite malo čokolada i da njome prelijte jagode.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: