Način pripreme
Patlidžan i paradajz su mnogo ukusna kombinacija, zbog koje ih često kombinujemo u različitim receptima sa svežim bosiljkom i različitim sirevima.
Recept je sa svežom mocarelom, ali jednostavno biste mogli da koristite namrvljeni koziji sir ili fetu u zavisnosti od vaših preferencija ili onoga što imate u svom frižideru.
Patlidžan je jedno od malo povrća koje je dosta zasitno, da može da se konzumira kao osnovno jelo. Korišćenje srednjeg ili velikog patlidžana ili obe veličine dovoljni su za četiri osobe. Osim što je omiljeno jelo, patlidžan donosi veliku količinu hranljivih materija.
Patlidžan je veoma dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina B1 i bakra.
On je dobar izvor mangana, vitamina B6, niacina, kalijuma, folata i vitamina K, kao i fitonutrienata.
Posolite svaku krišku i ostavite 20 ili 30 minuta da odvoji gorki sok. Kada se on odvoji operite ga i osušite dobro. Naprskajte maslinovim uljem ili uljem od avokada preko svake kriške.
Između svake kriške patlidžana stavite krišku paradajza, mocarelu, beli luk, polovinu bosiljka i peršun. Prebacite u posudu za pečenje i blago usitnite da se izravna.
Poprskajte maslinovim uljem i pecite oko sat na 200 stepeni. Kada se ispeče patlidžan sa mocarelom i paradajzom pospite ga svežim bosiljkom i servirajte. Prijatno! Sjajan punjeni patližan!