Način pripreme
Ugrejte mleko, dodajte kvasac, šećer i 3 kašike brašna i sve promešajte. Ostavite da se kvasac aktivira i sve dodajte u brašno (oko 500 g). Dodajte i so, ulje, sirće i promešajte.
Postepeno dodajte preostalo brašno. Umesite meko testo koje se ne lepi. Ostavite testo da naraste i da utrostruči zapreminu, a nakon toga ga podelite na 2 dela. Prvi deo razvucite u okruglu koru debljine oko 5 mm.
Premažite koru istopljenim maslacem, razvucite drugu koru i stavite je preko prve. Obe kore razvucite oklagijom da se lagano prilepe. Dobivenu koru nasecite na trake, ali ih ne secite do kraja. Treba da ostavite oko 2 prsta testa koje ne sečete, kako bi mogli da ga umotate.
Kada ste napravili trake, počnite da ih motate po dijagonali - ukrivo, dok ne dobijete jedan čupavi rolat :) Pažljivo ga prebacite u pleh formirajući oblik đevreka. Krajeve treba da spojite.
Ostavite testo da naraste bar 15 minuta, premažite ga žumancem i onda ga stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni dok ne porumeni. Ako želite, možete pogaču posuti semenima. Dobićete raskošnu, bujnu i vazdušastu pogaču. Prijatno!