Način pripreme
Zagrejte prvo rernu na 225 stepeni. Zagrejte vodu, mleko, maslac i so u posudi na ringli i nakon što provru, dodajte odjednom u prosejano brašno i mešajte dok testo ne počne da se odvaja od zidova i dna posude. Sklonite sa ringle i počnite da dodajete jaja jedno po jedno uz neprestano mešanje drvenom varjačom. Ostavite testo da se ohladi.
Postavite posudu papirom za pečenje i našpricajte preko nje lopte veličine oraha. Namažite ih jednim žumancem, umućenim sa kašikom vode i stavite da se peku oko 20 minuta u sredini rerne - dok ne dobiju zlatastu boju. Ostavite ih da se ohlade u blago otvorenoj rerni.
Probodite nožem profiterole da izađe para i ostavite ih da se potpuno ohlade.
Za sos od vanile isecite vanilu na polovine, sastružite ih i dodajte zajedno sa zrncima u mleko u posudu na ringli. Nakon što provri isključite ringlu i ostavite da odstoji 10 minuta.
Umutite brašno sa žumancima i šećerom. Sklonite mahunu vanile i pomešajte mleko sa žumancima. Vratite krem na ringlu i mešajte dok se ne zgusne. Gotov krem prebacite u posudu i ohladite.
Istopite maslac i prelijte preko krem da ga sačuvate od pucanja i sušenja. Nakon što se krem ohladi, promešajte sa rumom. Napunite krem u špric i tankim nastavkom napunite profiterole sa donje strane. Poređajte eklere preko tanjira.
Nalomite čokoladu, pomešajte je sa tri kašike vode i istopite je na ringli. Promešajte čokoladnu smesu sa pavlakom i korom pomorandže. Prelijte sve profiterole čokoladnim sosom. Po želji možete da završite narendanom korom pomorandže.
Prijatno!