Profiterole

IlariaIlaria
Šef kuhinje
44112531
Profiterole
Fotografije: Sneja E.
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
6
"Kladimo se da ćemo uspeti da napravimo ove ukusne profiterole brže nego što će ti vi reći profiterole tri puta, ali brzo i bez greške"

Potrebni sastojci

  • brašno 125 g
  • voda - 125 ml
  • sveže mleko - 125 ml
  • maslac - 50 g
  • so - 1 prstohvat
  • jaja - 4 komada + 1 žumance
  • za vanila sos
  • vanila - 1/2 mahune
  • sveže mleko 375 ml
  • brašno - 40 g
  • jaja - 3 žumanca
  • šećer 75 g
  • maslac - 1 kašika
  • rum - 2 kašike
  • za čokoladni sos
  • čokolada - 100 g, crna
  • pavlaka - 50 g, tečna
  • pomorandža - 1 kašika, narendana kora
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte prvo rernu na 225 stepeni. Zagrejte vodu, mleko, maslac i so u posudi na ringli i nakon što provru, dodajte odjednom u prosejano brašno i mešajte dok testo ne počne da se odvaja od zidova i dna posude. Sklonite sa ringle i počnite da dodajete jaja jedno po jedno uz neprestano mešanje drvenom varjačom. Ostavite testo da se ohladi.

Postavite posudu papirom za pečenje i našpricajte preko nje lopte veličine oraha. Namažite ih jednim žumancem, umućenim sa kašikom vode i stavite da se peku oko 20 minuta u sredini rerne - dok ne dobiju zlatastu boju. Ostavite ih da se ohlade u blago otvorenoj rerni.

Probodite nožem profiterole da izađe para i ostavite ih da se potpuno ohlade.

Za sos od vanile isecite vanilu na polovine, sastružite ih i dodajte zajedno sa zrncima u mleko u posudu na ringli. Nakon što provri isključite ringlu i ostavite da odstoji 10 minuta.

Umutite brašno sa žumancima i šećerom. Sklonite mahunu vanile i pomešajte mleko sa žumancima. Vratite krem na ringlu i mešajte dok se ne zgusne. Gotov krem prebacite u posudu i ohladite.

Istopite maslac i prelijte preko krem da ga sačuvate od pucanja i sušenja. Nakon što se krem ohladi, promešajte sa rumom. Napunite krem u špric i tankim nastavkom napunite profiterole sa donje strane. Poređajte eklere preko tanjira.

Nalomite čokoladu, pomešajte je sa tri kašike vode i istopite je na ringli. Promešajte čokoladnu smesu sa pavlakom i korom pomorandže. Prelijte sve profiterole čokoladnim sosom. Po želji možete da završite narendanom korom pomorandže.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti