Način pripreme
Rerna - 170 stepeni
posuda, keramička, nauljena, oko 32/22 cm
U tiganju zagrejte maslinovo ulje i komad maslaa. Dodajte luk, nasečen na rebarca. Dinstajte ga dok ne omekša i ne dobije zlatnu boju, uz povremeno mešanje. Izvadite luk rešetkom, ostavite ga na stranu, a masnoću sačuvajte.
Krompir oljuštite i nasecite na tanke kolutove.
Posudu sa pečenje nauljite masnoćom od prženja luka, kao i zidove, pa poređajte kolutove krompira u jednom sloju da se lagano preklapaju. Sledi jedan sloj uprženog luka, koji se dobro rasporedi, posoli i začini biberom i majčinom dušicom. Stavite još jedan sloj krompira. Sipajte pileći bujon da pokrijete krompir ili do njega. Silikonskom četkom premažite masnoću od luka preko gornjeg sloja krompira.
Pecite na 170 stepeni oko 30-40 minuta ili dok krompir ne absorbuje tečnost.
Izvadite posudu i jelo pospite narendanim sirom.
Ponovo vratite u rernu, dok se sir ne istopi i dok ne dobijete koricu boje zlata.
Krompir Bulanže može da se servira kao glavno jelo ili kao garnirung.
Zemlja porekla recepta za ovaj pečeni krompir je Fransuska, i star je nekoliko vekova. U to vreme, ljudi u seoskim reonima nisu imali svoje rerne i peći. U polasku na nedeljnu službu u crkvi, žene su ostavljale obrok od pečenog mesa okružen nasečenim lukom i krompirom u lokalnu furunu, gde se jelo pripremalo, dok je porodica bila na molitvi.