Način pripreme
Zagrejte vodu i rastvorite u njoj kvasac i šećer. Promešajte i pokrijte posudu krpom 10 minuta.
Istopite svinjsku mast i ostavite je da se blago ohladi. Prosejte brašno i napravite udubljenje. Po ivici pustite so.
Umutite jedno jaje i jedno belance. Žumace izdvojte za mazanje pogača.
Dodajte u brašno sve sastojke neophodne za testo. Zamesite meko testo. Nemojte dodavati više brašna.
Gotovo testo za pogače stavite u posudu i pokrijte folijom. Ostavite da naraste oko sat. Podelite testo na 10-12 delova. Oformite ga po vašem ukusu, stavljajući nadev koji ste odabrali.
Razvila sam svaku u elipsu, stavila nadev i uvila kao roščiće. Ovo testo je mnogo elastično i možete da improvizujete sa oblikom pogače. Poređajte pogače na papir za pečenje. Ostavite ih da ponovo narastu 20 minuta.
Pomešajte žumance sa kašičicom vode i namažite gotove male punjene pogače. Po želji pospite semenkama. Koristila sam parmezan, ali sam ih pravila i bez ičega. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom 20-25 minuta, dok ne dobiju prijatnu preplanulost.
Prijatno!