Način pripreme
Zagrejte mleko i spajte malo deo u posudicu sa namrvljenim kvascem, promešajte sa 2 kašike šećera i 3 kašike brašna.
Ostavite da se dobro aktivira, a za to vreme odvojte žumanca preostalih jaja, umutite veoma dobro sa šećerom i preostalim mlekom. Narendajte limun i pomorandžu (samo žuti deo) i dodajte vanilu i aromu za uskršnji kolač ili limun.
Prosejte brašno, napravite udubljenje i sipajte smesu sa aktiviranim kvascem.
Istopite mast i maslac, pomešajte ih sa uljem u jednakim količinama ili kako više volite.
Počnite da mesite, sipajući i masnoću i brašno dok ne dobijete veoma mekano testo.
Neprestano mažite ruke, mesite i razvlačite, sipajte u kesu i tako onoliko puta koliko je neophodno dok se ne dobiju mehurići i konci, koji se vide pri mešenju.
Ostavite gotovo testo da naraste, nakon toga podelite na delove i pravite fitilje, koje posipate ratlukom ili slatkom (suvo grožđe, kajsije, borovnice).
Blago pritiskajte fitilje da se zatvore sa nadevom i uvrnite, uvrnute fitilje spletite u labavu pletenicu i stavite u kalupe.
Ostavite da narasttu, nakon toga mažite, pospite i pecite i rerni zagrejanoj na 170 stepeni, zavisi od rerne.
Savršeni uskršnji kolači su gotovi.