Način pripreme
Pomešajte sveže mleko i vodu. Blago ih ugrejte i istopite kvasac i šećer u njima.
Prekrijte posudu krpom i ostavite na 10 minuta dok se kvasac ne aktivira.
Prosejte 300 g brašna u posudi i dodajte so. Promešajte i napravite kladenac.
Dodajte smesu sa kvascem i uljem i promešajte.
Prosejte ostalo brašno na radnoj površini i domesite testo. Nemojte dodavati više brašna.
Posudu premažite uljem i unutra stavite testo. Prekrijte ga krpom ili streč folijom i ostavite da naraste dok se obim ne udvoji.
Nakon što je testo gotovo, premesite ga na blago nabrašnjenoj površini, toliko da izbacite vazduh.
Na listu papira za pečenje razvijte testo u krug. Prebacite ga zajedno sa papirom u tepsiju. Prstima oblikujte bord na dva centimetra od kraja.
Ponovo prstima oblikujte unutrašnje linije, prvo u jednom pravcu, a zatim u drugom. Cilj je da se dobije nešto poput rešetke. Možete da koristite i nož za sečenje pice, stremeći se da ne stižete do kraja.
Ponovo ostavite da naraste na 20 minuta.
Pomešajte 1 žumance sa po pola supene kašike ulja, kiselog i svežeg mleka. Ovom smesom premažite turski hleb. Pospite belim i crnim susamom.
Pljosnati hleb pecite na 200 stepeni 20 minuta dok ne dobije prijatnu boju.
Prijatno sa ovim unikatno ukusnim pljosnatim turskim hlebom sa susamom!