Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Tanak hleb»Pljosnati turski hleb sa susamom

Pljosnati turski hleb sa susamom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Pljosnati turski hleb sa susamom
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
6
"Ne držimo do toga da hleb nabubri - želimo da bude ukusan, a ovaj je brutalno ukusan i aromatičan"

Potrebni sastojci

  • brašno - 350 g
  • kvasac - 20 g (svež)
  • sveže mleko - 200 ml
  • voda - 50 ml
  • ulje - 100 ml
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • kiselo mleko - 1/2 supene kašike
  • sveže mleko - 1/2 supene kašike
  • ulje - 1/2 supene kašike
  • za posipanje
  • susam - beli i crni susam
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešajte sveže mleko i vodu. Blago ih ugrejte i istopite kvasac i šećer u njima.

Prekrijte posudu krpom i ostavite na 10 minuta dok se kvasac ne aktivira.

Prosejte 300 g brašna u posudi i dodajte so. Promešajte i napravite kladenac.

Dodajte smesu sa kvascem i uljem i promešajte.

Prosejte ostalo brašno na radnoj površini i domesite testo. Nemojte dodavati više brašna.

Posudu premažite uljem i unutra stavite testo. Prekrijte ga krpom ili streč folijom i ostavite da naraste dok se obim ne udvoji.

Nakon što je testo gotovo, premesite ga na blago nabrašnjenoj površini, toliko da izbacite vazduh.

Na listu papira za pečenje razvijte testo u krug. Prebacite ga zajedno sa papirom u tepsiju. Prstima oblikujte bord na dva centimetra od kraja.

Ponovo prstima oblikujte unutrašnje linije, prvo u jednom pravcu, a zatim u drugom. Cilj je da se dobije nešto poput rešetke. Možete da koristite i nož za sečenje pice, stremeći se da ne stižete do kraja.

Ponovo ostavite da naraste na 20 minuta.

Pomešajte 1 žumance sa po pola supene kašike ulja, kiselog i svežeg mleka. Ovom smesom premažite turski hleb. Pospite belim i crnim susamom.

Pljosnati hleb pecite na 200 stepeni 20 minuta dok ne dobije prijatnu boju.

Prijatno sa ovim unikatno ukusnim pljosnatim turskim hlebom sa susamom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: