Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pleteni hleb sa susamom i semenom maka

Pleteni hleb sa susamom i semenom maka

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k80916k1k
Pleteni hleb sa susamom i semenom maka
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 10
12/07/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
10
"Niko nije veći od hleba, ali ako treba da biramo, izabrali bismo ne prosto hleb, nego pleteni hleb sa susamom i semenom maka"

Potrebni sastojci

  • brašno - 630 g + za posipanje radne površine
  • voda - 300 ml
  • maslinovo ulje - 25 g
  • kvasac - 20 g
  • susam - 4 supene kašike
  • seme maka - 2 - 3 supene kašike
  • so - 1 supena kašika, ravna
  • šećer - 1 supena kašika ili med
* merne jedinice

Način pripreme

1. Napravite gustu kašu od 120 ml vode, 130 g brašna, kašike šećera i kvasca. Pokrijte krpom i ostavite da nadođe 30 minuta.

2. Prosejte preostalo brašno u posudi i napravite udubljenje, u njega sipajte preostalu vodu - mlaku, maslinovo ulje, semenke, so i nadošao kvasac.

3. Zamesite i prebacite na brašnom posutu radnu površinu, radite sa testom 10-12 minuta dok ne postane glatko i elastično. Dodajte po malo brašna u početku dok ne porestane da se lepi.

4. Vratite testo u posudu, prethodno malo namažite, pokrijte krpom i ostavite 30 minuta da se udvostruči.

5. Rasporedite nadošlo testo na 3 jednaka dela i od svakog napravite fitilj. Sjedinite tri fitilja u jedan kraj i svaki od njih prepolovite po dužini. Dobijenih 6 fitilja ispletite po tri i posle uvijte dve dobijene pletenice.

Sjedinite ivice i stavite u pleh, namazan ili obložen papirom za pečenje u plehu prečnika 22-24 cm prečnika. Ponovo ostavite da nadođe oko 40 minuta.

6. Nadošao hleb pecite u ugrejanoj rerni na 190 stepeni dok ne dobije zlatnu koricu (35-40 minuta).

7. Izvadite iz pleha i ostavite na rešetku da se ohladi.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: