bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Brioš»Brioš sa kiselim mlekom

Brioš sa kiselim mlekom

Brioš sa kiselim mlekom
Fotografije: marcheva14
1 / 6
11/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema20 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno60 min.
Porcije7
"Jedan brioš sa kiselim mlekom, mnogo mogućnosti za jelo - za doručak ili užinu, za put, i za školu"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 100 ml, mlako
  • sveži kvasac - 15 g (7 g suv)
  • kiselo mleko - 125 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 100 g, kristal
  • ulje - 80 ml
  • jaja - 1 komad, na sobnoj temperaturi
  • vanila - 2 komada, u prahu
  • kora od limuna - 1 limun, rendana
  • brašno manitoba - 250 g
  • brašno - 250 g, belo, obično
  • rastopljeni maslac - oko 30 g, za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 170 stepeni:

Duboki kalup, dobro namazan parčetom mekanog maslaca:

Možete sve raditi mikserom.

U posudu miksera sipajte mlako mleko, kvasac, promešajte i dodajte kiselo mleko. Ponovo promešajte i dodajte šećer, ulje, jaje, vanilu i rendanu koru od limuna. Celu smesu mutite mikserom i počnite da dodajete dve vrste brašna malo po malo, prethodno pomešajte da se ujednače.

Mutite na srednjoj temperaturi miksera oko 13-15 minuta. Dobijate veoma lepu, belu i glatku loptu od testa. Izvadite iz posude miksera i stavite u maslacem namazanu posudu da nadođe, odozgo oštrim nožem napravite krst sa strane oko 3 cm. Pokrijte folijom i ostavite 1 sat.

Nadošlo testo izvadite i oblikujte debeli fitilj, presavijte ivice ka sredini i ponovo premesite, nakon toga ponovo oblikujte loptu.

Makazama isecite ivice oko 125 g svaka ili da bude 7 parčića testa.

Od svakog parčeta testa oblikujte loptu, prvo sa donje strane da se sakupe ivice, okrenite i savijenim dlanom trljajte po glatkoj površini, na primer mermernoj. Oblikujte lepe loptice od testa (u galeriji slika ću pokazati kako su lepo glatke lopte od testa.)

Stavite jednu do druge u dubok i namazan kalup, pokrijte folijom i ostavite da nadođu ponovo oko 30 minuta.

Pecite na 170 stepeni oko 35-40 minuta.

Izvadite iz rerne i svaku loptu obilno namažite rastopljenim maslacem. Nakon toga okrenite na poslužavnik i obilno pospite šećerom u prahu.

Recept možete praviti i ručno, ali da bi bilo brže i lakše ja sam radila mikserom.

Brašno manitoba daje mogućnost jake elastičnosti testa i samo test postaje zdravo i ne kida se prilikom obrade, ali ukoliko nemate to brašno, možete raditi sa običnim belim.

Ovaj brioš je odgovarajući za doručak naših učenika sa toplim kakao mlekom.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: