bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Brioš»Brioš sa kiselim mlekom

Brioš sa kiselim mlekom

Brioš sa kiselim mlekom
Fotografije: marcheva14
1 / 6
11/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema20 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno60 min.
Porcije7
"Jedan brioš sa kiselim mlekom, mnogo mogućnosti za jelo - za doručak ili užinu, za put, i za školu"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 100 ml, mlako
  • sveži kvasac - 15 g (7 g suv)
  • kiselo mleko - 125 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 100 g, kristal
  • ulje - 80 ml
  • jaja - 1 komad, na sobnoj temperaturi
  • vanila - 2 komada, u prahu
  • kora od limuna - 1 limun, rendana
  • brašno manitoba - 250 g
  • brašno - 250 g, belo, obično
  • rastopljeni maslac - oko 30 g, za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 170 stepeni:

Duboki kalup, dobro namazan parčetom mekanog maslaca:

Možete sve raditi mikserom.

U posudu miksera sipajte mlako mleko, kvasac, promešajte i dodajte kiselo mleko. Ponovo promešajte i dodajte šećer, ulje, jaje, vanilu i rendanu koru od limuna. Celu smesu mutite mikserom i počnite da dodajete dve vrste brašna malo po malo, prethodno pomešajte da se ujednače.

Mutite na srednjoj temperaturi miksera oko 13-15 minuta. Dobijate veoma lepu, belu i glatku loptu od testa. Izvadite iz posude miksera i stavite u maslacem namazanu posudu da nadođe, odozgo oštrim nožem napravite krst sa strane oko 3 cm. Pokrijte folijom i ostavite 1 sat.

Nadošlo testo izvadite i oblikujte debeli fitilj, presavijte ivice ka sredini i ponovo premesite, nakon toga ponovo oblikujte loptu.

Makazama isecite ivice oko 125 g svaka ili da bude 7 parčića testa.

Od svakog parčeta testa oblikujte loptu, prvo sa donje strane da se sakupe ivice, okrenite i savijenim dlanom trljajte po glatkoj površini, na primer mermernoj. Oblikujte lepe loptice od testa (u galeriji slika ću pokazati kako su lepo glatke lopte od testa.)

Stavite jednu do druge u dubok i namazan kalup, pokrijte folijom i ostavite da nadođu ponovo oko 30 minuta.

Pecite na 170 stepeni oko 35-40 minuta.

Izvadite iz rerne i svaku loptu obilno namažite rastopljenim maslacem. Nakon toga okrenite na poslužavnik i obilno pospite šećerom u prahu.

Recept možete praviti i ručno, ali da bi bilo brže i lakše ja sam radila mikserom.

Brašno manitoba daje mogućnost jake elastičnosti testa i samo test postaje zdravo i ne kida se prilikom obrade, ali ukoliko nemate to brašno, možete raditi sa običnim belim.

Ovaj brioš je odgovarajući za doručak naših učenika sa toplim kakao mlekom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: