Torta Fantazija od oraha

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
641882k
Torta Fantazija od oraha6 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
12
"Svaki minut odvojen za pripremu ove torte sa orasima vredi, da znate"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • belanca - 4 komada
  • šećer - 60 g
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • brašno - 20 g
  • orasi - 70 g, mleveni
  • još
  • čokolada - 200 g
  • pavlaka - 200 ml, slatka
  • za krem
  • žumanca - 12 komada
  • sveže mleko - 1 l
  • šećer - 200 g
  • puding - 3 kesice od vanile, svaki po 40 g
  • vanilin šećer - 5 kesica
  • maslac - 150 g, mekan
  • za dekoraciju
  • orasi - mleveni
  • orasi - celi
* merne jedinice

Način pripreme

Uključimo rernu na 170 stepeni.

Stavljamo papir za pečenje u kalup za tortu - 26 cm.

Mikserom umutimo 4 belanca sa 60 g šećera i 1 kesicom vanilin šećera dok ne dobijemo mekan krem.

Dodajemo 20 g brašna i 70 g mlevenih oraha, mešamo kašikom.

Dobijenu smesu sipamo u kalup i pečemo u prethodno ugrejanoj rerni oko 20 minuta.

Gotovu koru za tortu izvadimo iz kalupa zajedno sa papirom za pečenje i ostavljamo sa strane da se ohladi.

Na isti način pripremamo još 2 kore.

Nakon što se ohlade tri kore pravimo čokoladni ganaš.

U posudu na vatri izmrvimo 200 g čokolade i sipamo 200 ml slatke pavlake.

Kuvamo na tihoj vatri i mešamo dok se čokoalda ne rastopi.

Dobijeni ganaš rasporedimo na kore, prethodno odvajamo papir za pečenje.

Ostavljamo ganaš da se stegne. Za to vreme pripremamo krem za torte.

U posudu na vatri sipamo 800 ml svežeg mleka da provri.

Umutimo 12 žumanaca sa 200 g šećera i 5 g vanilin šećera.

3 kesice pudinga od vanile pomešamo sa preostalom količinom svežeg mleka i dodajemo žumanca, mešamo neprestano.

Ovu smesu ispamo lagano u vrelo mleko.

Kuvamo krem, mešamo dok se ne zgusne.

Skidamo sa vatre i ostavljamo da se ohladi.

Umutimo mekani maslac dok ne pobeli i postepeno dodajemo hladan krem. Dobro promešamo.

Odvajamo 2-3 supene kašike krema da namažemo tortu sa strane.

Stavljamo jednu koru, preko nje 1/3 krema.

Posle drugu koru i deo krema.

Nakon toga poslednju koru i preostali krem.

Namažemo tortu sa strane.

Posipamo sa strane mlevene orahe.

Odozgo ukrašavamo orasima ili po ukusu. Ostavljamo gotovu tortu sa orasima da se ohladi.

Torta Fantazija od oraha je gotova!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: