Način pripreme
Rerna 180 stepeni.
Pljosnata tepsija obložena papirom za pečenje.
Testo se mesi kako u mikseru, tako i rukama.
U posudu miksera se sipa celo brašno i suvi kvasac, promeša se. Počinje da se vrti na slaboj brzini i pomalo se sipa toplo sveže mleko, dodaje se šećer, so, izrendana kora limuna, pasta od vanile. U kockicama se dodaje meki maslac. Mesi se meko testo.
Deli se na dva jednaka dela. Za pravilno deljenje se koristi kuhinjska vaga. U jedan deo se stavlja kakao i nekoliko kašika svežeg mleka i veoma dobro se promeša kako bi se testo ujednačilo.
Obe lopte testa se stavljaju u dve različite posude blago podmazane maslacem, da narastu na otprilike 60 minuta.
Naraslo testo, prvo belo (ili obrnuto, nije važno) se razvije u pravougaonik - oko 40/30 cm. Razvije se i testo od kakaa sa istim veličinama. Pažljivo se prabacuje na belo testo, sa strane se poravna i blago se razvije oklagijom, kako bi se zalepili jedan za drugi.
Nožem za picu se seče po sredini testa. Takođe, nožem za picu se seče na trouglove, tako što je osnova svakog trougla po izboru. Kod mene je bila otprilike 5-6 cm, zato što sam želela male kiflice, za po zalogajčić ujutru sa kafom.
Trouglovi se odozgo premazuju istopljenim maslacem. Svaki trougao se uvija u kiflicu. Može i da se okrene deo testa i da se zamene boje, odozgo da bude belo i obrnuto, za raznolikost.
Ređaju se u tepsiju sa papirom za pečenje i ostavljaju se da narastu ponovo 30 minuta.
Pre nego što se stave u rernu svaka kiflica se premazuje maslacem četkicom.
Peku se na 280 stepeni otprilike 15 minuta.
Izvade se, stavljaju se na rešetku i nakon toga se blago prekrivaju šećerom u prahu.
Meni je bilo lakše da razvijem testa u pravougaonik, ali sasvim je moguće da se razviju u krug, uopšte nije problem kako će se razviti testa, važno je da budu jedno na drugom.