Način pripreme
1. Sok od 1 pomorandže i jednog limuna iscedite i pomešajte sa 3 kašike cveta zove.
2. Oljuštite preostale pomorandže posebnim ljuštilicom za citruse tako da imate samo njen narandžasti deo. I njih ubacite u posudu sa sokom od citrusa i cvetovima zove.
Ostavite da odstoji od 12 do 24 sata. Kada ovo vreme prođe, sok se filtrira, a kore pomorandže operite pod mlazom vode od zalepljenih ostataka zove (i da ostanu, nije problem).
3. Oljuštene pomorandže temeljno očistite od svih belih delova i semenki, ako ih ima.
Postoje sorte koje imaju debelu kožicu i one nisu pogodne za slatko od pomorandže, već samo za sokove i freš, ali ako i dalje naiđete na takve, morat ćete što više oljuštiti kožu i opne.
Pospite voće šećerom i ostavite da odstoji oko 12 sati istovremeno sa sokom i cvetom od zove .
4. Kada je sve spremno, stavite smesu u blender i sameljite - ne u kašu, ali da svejedno pomorandže i kora budu u manjim komadima i meljite zajedno sa sokom, što će vam olakšati proces.
5. Mirisno domaće slatko stavite na šporet, dodajte poslednju kašiku cvetova zove i ostavite da ključa na 100 stepeni oko 40 minuta do 1 sata.
Mešajte često i uverite se da se slatko zgusnulo na porcelanskom tanjiru - kap slatka ne bi trebalo da teče kada se ohladi.
6. Ovako pripremljeno aromatično slatko od narandže sa cvetovima zove koristi se za direktnu konzumaciju, ali se može praviti i u većim količinama i može se duže čuvati u sterilisanim teglama.