Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Slatko od pomorandži sa cvetom zove

Slatko od pomorandži sa cvetom zove

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Slatko od pomorandži sa cvetom zove
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
30/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
2
"Neverovatno sveže, aromatično i ukusno slatko od pomorandže, koje se jede namazano na krišku hleba ili direktno iz tegle"

Potrebni sastojci

  • pomorandže - 6 - 8 komada + 1 komad - sok
  • limun - 1 komada, sok
  • cvet zove - 4 kašike, (suv ili svež cvet)
  • šećer - 400 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Sok od 1 pomorandže i jednog limuna iscedite i pomešajte sa 3 kašike cveta zove.

2. Oljuštite preostale pomorandže posebnim ljuštilicom za citruse tako da imate samo njen narandžasti deo. I njih ubacite u posudu sa sokom od citrusa i cvetovima zove.

Ostavite da odstoji od 12 do 24 sata. Kada ovo vreme prođe, sok se filtrira, a kore pomorandže operite pod mlazom vode od zalepljenih ostataka zove (i da ostanu, nije problem).

3. Oljuštene pomorandže temeljno očistite od svih belih delova i semenki, ako ih ima.

Postoje sorte koje imaju debelu kožicu i one nisu pogodne za slatko od pomorandže, već samo za sokove i freš, ali ako i dalje naiđete na takve, morat ćete što više oljuštiti kožu i opne.

Pospite voće šećerom i ostavite da odstoji oko 12 sati istovremeno sa sokom i cvetom od zove .

4. Kada je sve spremno, stavite smesu u blender i sameljite - ne u kašu, ali da svejedno pomorandže i kora budu u manjim komadima i meljite zajedno sa sokom, što će vam olakšati proces.

5. Mirisno domaće slatko stavite na šporet, dodajte poslednju kašiku cvetova zove i ostavite da ključa na 100 stepeni oko 40 minuta do 1 sata.

Mešajte često i uverite se da se slatko zgusnulo na porcelanskom tanjiru - kap slatka ne bi trebalo da teče kada se ohladi.

6. Ovako pripremljeno aromatično slatko od narandže sa cvetovima zove koristi se za direktnu konzumaciju, ali se može praviti i u većim količinama i može se duže čuvati u sterilisanim teglama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti