Način pripreme
Priprema patlidžana:
Ogulite patlidžan i isecite ga na trake debljine otprilike centimetar i dužine otprilike 5 centimetara.
Stavite u duboku posudu, posolite morskom solju i dobro prokmešajte.
Pritisnite patlidžan i ostavite ga na 3 sata da pusti vodu.
Kada prođu 3 sata, lepo pritiskajte patlidžan, nakon čega ga stavite u čistu posudu.
Prelijte sirćetom i ponovo nečim pritisnite i ostavite ga na jpš 3 sata. Pritiskajte na isti način, kao nakon soli i stavite u posudu.
Dodajte začine i beli luk i promešajte.
Stavite u teglu i marinirani patlidžan prelijte maslinovim uljem. Ostavite na tamnom 3 dana.
Priprema hlepčića: začini po želji
U posudu stavite brašno, semenke i začine.
Pomešajte sodu sa sirćetom da se aktivira i sipajte u posudu sa brašnom, semenkama i začinima.
Sipajte vodu i sve pažljivo pomešajte, dok se ne oblikuje lepljivo testo.
Oblikujte hleb koristeći dodatno brašno i stavite u tepsiju, obloženu papirom za pečenje.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°С otprilike 50-60 minuta ili dok hleb ne popuca i dobije hrskavu koricu.
Izvadite ražani hleb iz rerne i ostavite da se u potpunosti ohladi pre nego što ga isečete.
Poslužite zajedno marinirani patlidžan i ražani hlepčić sa sodom.