Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Meze»Marinirani patlidžani i ražani hlepčić sa sodom

Marinirani patlidžani i ražani hlepčić sa sodom

Marinirani patlidžani i ražani hlepčić sa sodom3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
1
"Evo ovo je recept dva u jedan - em da spremite marinirani patlidžan, em da probate ukusni ražani hleb"

Potrebni sastojci

  • za marinirani patlidžan
  • patlidžani - 2 velika, otprilike /1 kg ukupno/
  • morska so - 100 g, krupna
  • sirće - 100 ml, ja sam koristila od aronije i balzamiko
  • maslinovo ulje - oko 150 - 200 ml
  • origano - 3 - 4 prstohvata
  • bosiljak - nekoliko listova, svež
  • beli luk - 2 - 3 čena, isckan na kolutiće
  • ljuta paprika - 1 pristohvat, krupa (čili)
  • za ražani hlepčić
  • ražano brašno - 250 g, integralno
  • semenke - 50 g
  • voda - 250 ml
  • zatar - čubar, so, biber, origano
  • soda bikarbona - 2 kašičice
  • sirće - 2 supene kašike
  • ražano brašno - 50 g, za dodatno mešenje
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema patlidžana:

Ogulite patlidžan i isecite ga na trake debljine otprilike centimetar i dužine otprilike 5 centimetara.

Stavite u duboku posudu, posolite morskom solju i dobro prokmešajte.

Pritisnite patlidžan i ostavite ga na 3 sata da pusti vodu.

Kada prođu 3 sata, lepo pritiskajte patlidžan, nakon čega ga stavite u čistu posudu.

Prelijte sirćetom i ponovo nečim pritisnite i ostavite ga na jpš 3 sata. Pritiskajte na isti način, kao nakon soli i stavite u posudu.

Dodajte začine i beli luk i promešajte.

Stavite u teglu i marinirani patlidžan prelijte maslinovim uljem. Ostavite na tamnom 3 dana.

Priprema hlepčića: začini po želji

U posudu stavite brašno, semenke i začine.

Pomešajte sodu sa sirćetom da se aktivira i sipajte u posudu sa brašnom, semenkama i začinima.

Sipajte vodu i sve pažljivo pomešajte, dok se ne oblikuje lepljivo testo.

Oblikujte hleb koristeći dodatno brašno i stavite u tepsiju, obloženu papirom za pečenje.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°С otprilike 50-60 minuta ili dok hleb ne popuca i dobije hrskavu koricu.

Izvadite ražani hleb iz rerne i ostavite da se u potpunosti ohladi pre nego što ga isečete.

Poslužite zajedno marinirani patlidžan i ražani hlepčić sa sodom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: