Način pripreme
Duboka šerpa sa gustim dnom (koristila sam šerpu od sirovog gvožđa).
Meso se veoma oštrim nožem dosta sitno usitni, ovo oduzima vreme i potrebno je da postoji strpljenje.
Crvene suve paprike se popare kako bi omekšale, a nakon toga se kuhinjskim makazama, tako je najudobnije, usitne na veoma sitne komadiće.
Pečurke se potope u toplu vodu na otprilike 15 minuta, a nakon toga se veoma sitno iseckaju. Praziluk se usitnjava. Slanina se veoma sitno isecka.
Svi proizvodi se stavljaju u duboku posudu, dodaje se pirinač i svi začini. Dodaje se malo tople vode i veoma dobro se promeša. Smesu sam umesila rukom kako bi se ujednačila.
Listovi kupusa se očiste od srednje žile, stavlja se po 1 supena kašike od punjenja i uvijaju se sarme.
Ređaju se u šerpu, tako što se pre toga stavlja malo iseckanog kupusa, mogu i dva cela lista kupusa, koliko da pokrije dno i zalivaju se telećim bujonom, s malo soka od kupusa i dopunjava se sa malo tople vode do sarmi.
Zaliva se s malo više maslinovog ulja (ulja), kiseli kupus voli masnoću, posipa se miksom zrna bibera, ubacuje se i lovorov list.
Odozgo se poklopi vatrostalnom činijom, blago se pritiska.
Šerpa sa poklopcem se stavlja na umerenu ringlu i kuva se dok kupus ne bude gotov, otprilike jedan sat i 20-30 minuta.
Nakon toga sarme se vade iz šerpe, prebacuju se u glinenu posudu, dodaje se još malo masnoće i zapeku se na 200 stepeni otprilike 15-20 minuta da ostanu u potpunosti na masti.
Sarme su gotove.
Recept koji nudim je pomalo kombinacija nekoliko recepata. U nekima je pirinač u potpunosti izostajao, na drugim mestima je bila velika količina otprilike 300 g, / 1 kg mesa, za sebe sam našla srednje rešenje, tako što sam dodala jednu malu šaku dugozrnastog pirinča, volim ga zato što se ne raskuvava prilikom dužeg kuvanja.
Vrganji su po izboru, mogu i da se preskoče.
Smatram da je obavezno korišćenje ljute aleve paprike, zato što daje neverovatan ukus, a napisana količina nije velika za recept, ali naravno, po izboru je.
Nedostatak ovog zimskog recepta je sporija priprema mesa, ono obavezno treba da bude mnogo usitnjeno na veoma sitne komadiće, mleveno meso se ne preporučuje, ako se koristi izgubiće se autentičnost samog recepta.
Slanina je obavezna, daje neverovatnu aromu i ukus.
U većini prikazanih recepata se koristi ceo list kupusa, nakon što se ukloni žilica, tako same sarme postaju velike i stoje grubo, za sebe sam pronašla srednje rešenje i koristila sam list kupusa isečen na pola, da se dobiju sarme srednje veličine. Sjajne kasapske sarme!