Način pripreme
Predstavljam vam jedan moj specijalitet, veoma aromatičan i ukusan. Preporučujem vam da sami sameljete meso.
Teleće mleveno meso se pomeša sa začinima, parmezanom, sitno iseckanim lukom, peršunom i pečurkama. Dobro umešeno mleveno meso se ostavlja na pola sata da upije arome.
Blago nauljenim rukama se oblikuje mleveno meso u oblik vretena, tako što brojevi za ovu količinu mogu da budu tri ili četiri.
Ubacuje se u tepsiju sa poređanim frikadelama u rernu, na dno na koje ste sipali 50 ml vina i peče se na 180 stepeni otprilike 30 minuta ili dok ne primetite da počinje da se obrazuje apetitna boja.
Dok se rolati peku, priprema se aromatični sos.
Pečurke se izlome na komade i u maloj posudi se pomešaju sa vodom. Ostavljaju se pečurke da se rehidratiraju na 15 minuta. Namočene pečurke se iscede tako što se sačuva tečnost.
U maloj šerpi se istopi maslac na srednje slaboj vatri, mešajući i dodaje se brašno, so, biber i indijski orah.
Dodaje se pavlaka (ili belo vino, obe varijante su veoma ukusne), natopljene pečurke i njihova tečnost i kuva se 5 do 7 minuta, dok sos ne postane dovoljno gust i dok ne počnu da izlaze mehurići. Kada se frikadele ispeku, sos od pečenja se dodaje u aromatični sos od pečuraka.
Ukusne frikadele se poslužuju na podlozi od aromatičnog sosa. Prijatna priprema!