Hleb bez mešenja

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
3k
115
300
25/11/2020
"Domaći hleb sa hrskavom koricom i mekom sredinom - nema potrebe da se mesi, samo prstohvat ljubavi traži"
Priprema25 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno70 min.
Porcije5
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano487
  • Pregledi tokom meseca7
  • Pregledi tokom sedmice5
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • kvasac - 1 i 1/2 kašičica, suvi
  • voda - 385 ml, topla
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Radi se kašikom. Pripremite šerpu od livenog gvožđa sa poklopcem. U posudi promešajte brašno, suvi kvasac, so i dodajte toplu vodu. Promešajte i ostavite da naraste oko 4 sata.

Kada je testo naraslo sipajte ga na radnu površinu obilno posutu brašnom, pospite testo šakom brašna odozgo i špatulom ga prebacite nekoliko puta sa strane prema centru.

Formirajte loptu i ostavite je još oko 30 minuta da ponovo naraste. U hladnu rernu stavite praznu šerpu sa poklopcem da se zagreje do 220 stepeni. Izvadite šerpu i dok je još vruća u nju stavite testo, a oštrim nožem napravite zareze u obliku krsta na gornjoj strani testa. Vratite u rernu i pecite na 220 stepeni oko 30 minuta pod poklopcem, a nakon toga još 15 minuta bez poklopca.

Napomena: Testo je jako lepljivo, a brašno se dodaje onako kako je naznačeno u receptu i ne mesi se rukama. Ovaj hleb se obično pripremi uveče i ostavi tokom noći da testo odstoji u frižideru, pa se ujutru nastavi sa pripremom i pečenjem. Prekrasna struktura hleba sa lepom hrskavom koricom.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar