Način pripreme
1. Rastvorite kvasac, 2 supene kašike brašna i šećera i 100 ml vode, mlake. Ostavite da oko 5-7 minuta.
2. Prosejte brašno u posudi. Ako nemate od spelte, stavite istu količinu belog brašna. Inače stavljam speltu za lepšu boju i teksturu, ali može i bez njega.
3. Čim kasac nadođe sipajte ga u brašno, zajedno sa preostalom vodom, kiselim mlekom i solju. Mešajte lepo dok ne dobijete homogenu smesu u dok se svi sastojci ne sjedine. Testo treba da bude mekano i lepljivo, ne treba da ga mesite, nego da ga mešajte drvenom i metalnom kašikom. Ako vi dobijete tvrdo testo, sipajte još malo vode, ako ako bude mnogo retko, dodajte malo brašna.
4. Spatulom sastružite testo direktno u kalup u kome ćete peći - pravougaoni, standardni kalup za kolač ili odgvarajuću. Treba da bude obložen papirom za pečenje. Pokvasite spatulu i poravnajte površinu, nakon toga namažite sa malo ulja, da se ne uhvati korica.
5. Pokrijte krpom, tako da ne dodiruje testo i da ima mesta, zato što će mnogo nadoći. Ostavite na toplom oko jedan sat ili dok se ne utrostruči. Kod mene čak i izlazi izvan kalupa.
6. Pecite na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni oko 30 minuta. Pred sam kraj pečenja možete otvorite rernu i da naprskate vodom ivice, tako će para kružiti, i od nje će se stvorite hrskava korica i mekana i vazdušasta unutrašnjost.
Ostavite hleb na rešetku da se ohladi, pre nego što ga isečete.
Najmekši i najukusniji, jednostavan hleb!
Prijatno!