Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hleb bez mešenja

Hleb bez mešenja

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Hleb bez mešenja
Fotografije: marcheva14
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
5
"Domaći hleb sa hrskavom koricom i mekom sredinom - nema potrebe da se mesi, samo prstohvat ljubavi traži"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • kvasac - 1 i 1/2 kašičica, suvi
  • voda - 385 ml, topla
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Radi se kašikom. Pripremite šerpu od livenog gvožđa sa poklopcem. U posudi promešajte brašno, suvi kvasac, so i dodajte toplu vodu. Promešajte i ostavite da naraste oko 4 sata.

Kada je testo naraslo sipajte ga na radnu površinu obilno posutu brašnom, pospite testo šakom brašna odozgo i špatulom ga prebacite nekoliko puta sa strane prema centru.

Formirajte loptu i ostavite je još oko 30 minuta da ponovo naraste. U hladnu rernu stavite praznu šerpu sa poklopcem da se zagreje do 220 stepeni. Izvadite šerpu i dok je još vruća u nju stavite testo, a oštrim nožem napravite zareze u obliku krsta na gornjoj strani testa. Vratite u rernu i pecite na 220 stepeni oko 30 minuta pod poklopcem, a nakon toga još 15 minuta bez poklopca.

Napomena: Testo je jako lepljivo, a brašno se dodaje onako kako je naznačeno u receptu i ne mesi se rukama. Ovaj hleb se obično pripremi uveče i ostavi tokom noći da testo odstoji u frižideru, pa se ujutru nastavi sa pripremom i pečenjem. Prekrasna struktura hleba sa lepom hrskavom koricom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: