Dvobojni Milibrot

Dvobojni Milibrot
Fotografije: marcheva14
1 / 6
14/12/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema180 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno230 min.
Porcije6
"Ovaj dvobojni milibrot se ne pravi lako, ali na kraju svaki trud se isplati"

Potrebni sastojci

 • sveže mleko - 125 ml, toplo
 • sveži kvasac - 25 g
 • šećer - 2 kašičice, kristal
 • kisela pavalak - 125 g /25%/
 • jaja - 3 komada, L
 • šećer - 180 g, fini, kristal
 • vanilin šećer - 1 kesica
 • kore pomorandže - 1 supena kašika, izrendane
 • esencija ruma - 1 komad, ampula
 • kravlji maslac - 90 g, istopljeni
 • ulje - 30 ml
 • so - 2 prstohvata
 • brašno - 400 g, univerzalno
 • brašno manitoba - 400 g
 • suve trešnje - 240 g*
 • kakao - 6 kašičica, visokomasno, ukupno za 2 milibrota
* merne jedinice

Način pripreme

U ovom receptu za dvobojni milibrot brašno može da varira + - 100 g.

Suve trešnje su prethodno natopljene u rumu.

Kvasac se istopi u toplom svežem mleku sa 2 kašičice šećera, promeša se. Ostavlja se da se aktivira na 15-20 minuta.

Obe vrste brašna i soli se promešaju.

Pavlaka se muti metalnom žicom za mućenje sa vanilinim šećerom, esencijom ruma i iozrendanom korom pomorandže.

Jaja se umute sa šećerom metalnom žicom za mućenje dok se šećer ne istopi. Dodaje se pavlaka i aktivirani kvasac i ponovo se meša.

Cela smesa se sipa u posudu miksera, pokrene se sistem za mućenje teškog testa. Počinje da se dodaje brašno. Mesi se otprilike 15 minuta ili dok se testo ne sakupi u loptu i ne očisti zidove posude miksera. Ovde je trenutak da procenite da li je potrebno da se dodaje još malo brašna, ako se lepi po prstima ruke ili ne.

Testo treba da bude meko i elastično i malo lepljivo i eventualno, ako se dodaje brašno, neka bude kašika pokašika kako bi moglo da se procenjuje.

Po malo u mlazu se dodaje pomešana masnoća. Nova porcija masnoće se dodaje, nakon što je testo prethodnu u potpunosti upilo.

Mešenje se odvija na srednjoj brzini miksera otprilike 20 minuta.

Gotovo umešeno testo za milibrot se prebacuje u duboku posudu, blago podmazanu komadom maslaca. Prekriva se i ostavlja se da naraste na otprilike 1.30 - 2 sata ili dok ne ispuni posudu do gore. Ne preporučujem da testo raste u zagrejanoj rerni, ono treba samo polako da se podiže. Tako se oblikuju željene niti u milibrotu i uvek se dobija dobar rezultat. Mogao bi da se stavi u rernu, ali samo na uključeno osvetljenje na u potpunosti usključenim stepenima.

Gotovo naraslo testo se prebacuje na radnu površinu. Meri se na vagi. Od njega ja sam odvojila 500 g, koje sam podelila na dva po 250 g testa.

Jedan deo se umesi sa 3 kašičice kakaa. Mešenje se odvija polako, zato što kakao teško ulazi u testo, ali uz više strpljenja će se izravnati boje. U svakom slučaju kako će isušiti testo, kao što uvek i dešava kada se dodaje kakao, on apsorbuje vlagu svakog testa, zbog toga se ruke premazuju komadom mekog maslaca, tako će postati glatko, meko i elastično.

Uzima se lopta testa u razvija se u pravougonik sa dimenzijama otprilike 35/25 cm. U istim dimenzijama se razvija i testo od kakaa. Komadom mekog maslaca se premazuju testa. Testo za milibrot voli maslac.

Na oba testa se raspoređuju trešnje (prethodno natopljene u rum i isceđene) - ovde je ukupno 120 g, zato što je testo manje po gramaži. Odozgo se lagano prelazi oklagijom kako bi se zalepile trešnje.

Testo od kakaa se savija kroz sredinu, ovo se radi kako bi bilo lakše i prebacuje se na belo testo i ponovo se lagano prelazi oklagijom. Testo se izravnava sa bočnih strana.

Uvija se u rolat. Oštrim nožem se seče rolat po dužini na dva dela. Svaki deo se uvija kao puž tako što je rasečeni deo spolja. Jedan deo se uvija u lepo, a drugi u desno.

Bira se lepši deo i stavlja se na drugi da budu jedan na drugom.

Tako oblikovan milibrot se stavlja u visoki metalni okrugli kalup sa prečnikom od otprilike 13-15 cm, tako što je dno obloženo papirom za pečenje i podignutim zidovima od papira koji se spajaju hevtalicom. Prekriva se folijom da se ne suši i ostavlja se da naraste na otprilike 40-50 minuta.

Ostalo testo može da se oblikuje na isti nalin ili da se isplete po izboru.

Pre nego što se stavi u rernu, milibrot sa suvim trešnjama se premazuje belancem. Više volim premazivanjem belancem, zato što on teže pregori, za razliku od žumanaca, ali sve je po izboru.

Peče se u zagrejanoj rerni na 160°C otprilike 50-60 minuta. Uvek se vrši test provera dugačkim drvenim štapićem i ako izađe suv, vadi se iz rerne. Hladi se u samom kalupu i nakon toga se stavlja na rešetku.

Dvobojni milibrot se posipa šećerom u prsahu za raskoš.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: