Način pripreme
Očistimo i narendamo tikvice na krupno i sipamo ih u cediljku. Posolimo ih i ostavljamo da se ocede 2 sata, S vremena na vreme iscedimo sok rukama.
Moje tikvice su pustile mnogo soka, zato je bilo potrebno da nekoliko puta cedim sok iz njih.
Nakon što smo sigurni da tikvice više ne puštaju sok, prebacujemo ih u veliku posudu.
Sečemo mladi luk na sitno i dodajemo ga u posudu. Dodajemo i jaja. Začinjavamo čubrom, biberom i mirođijom. Brašno, prezle i prašak za pecivo takođe dodajemo i mešamo veoma dobro, gledajući da se dobije gusta i ne vodenasta smesa.
Sipamo smesu u pravougaonu posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje, raspoređujući smesu ravnomerno.
Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne postane zlatasto. Treba da pazimo da ne prepečemo koru, treba da je meka, da može jednostavno da se uvije.
Nakvasimo krpu i razvlačimo na radnu površinu. Gotovu koru stavljamo na krpu, ali još ne sklanjamo papira. Uvijamo rolat i ostavljamo nekoliko minita da se ohladi.
Nakon što se ohladi, pažljivo razvijamo slani rolat, okrećemo ga i sklanjamo papir. Mažemo obilno krem sirom, poređamo šunku i topljeni sir.
Uvijamo rolat od tikvica i posipamo ga kačkavaljem. Vraćamo ga u posudu za pečenje i zapečemo još malo dok kačkavalj ne uhvati zlatastu koricu.
Rolat od tikvica sa krem sirom i šunkom može da se servira topao ili hladan u zavisnosti kako ga više volite. Oduzima vreme, ali vredi! :)