Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Hlepčići»Holandski hlepčići sa napuklom korom

Holandski hlepčići sa napuklom korom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7682275k229
Holandski hlepčići sa napuklom korom
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 6
02/12/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Tako treba da bude - napukli, jer baš takvi su tradicionalni holandski hlepčići"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 450 g
  • kvasac - 7 g, suvi
  • voda - 60 ml
  • sveže mleko - 250 ml
  • so - 1 1/2 kašičica
  • šećer - 2 kašičice
  • ulje - 3 kašičice
  • za koricu
  • pirinčano brašno - 50 g
  • kvasac - 5 g, suvi
  • voda - 60 ml (topla)
  • ulje - 2 kašičice
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1/4 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

U dubokoj posudi rastvorite kvasac i šećer i 60 ml vode. Ostavite 10-15 minuta. Čim se kvasac aktivira, dodajte blago zagrejano sveže mleko, so i ulje. Prosejte brašno i počnite da ga dodajete. Zamesite meko testo. Ako je neophodno dodajte još sasvim malo brašna da se dodatno zamesi.

Gotovo testo namažite sa malo ulje i ostavite da naraste oko 1 sat, dok dva i po puta ne udvostruči svoj obim.

Nakon toga premesite kratko, tek toliko da izbacite vazduh i isecite na 8 jednakih delova. Oformite svaki u lopticu. Poređajte ih u posudu za pečenje postavljenu papirom i pokrijte namazanom folijom 30-40 minuta da ponovo naraste.

Za to vreme spremite smesu za koricu. Rastvorit u 60 ml tople vode kvasac, šećer, so, pirinačno brašno i ulje. Promešajte dobro dok smesa ne postane homogena, Nakon izvesnog vremena po površini će se stvorit balončići. Promešajte dok obim ne spadne na prvobitni.

Čim hlepčići narastu namažite ih pažljivo pomoću meke silikonske četke. Ostavite ih 10-15 minuta, dok za to vreme zagrevate rerni na 200 stepeni. Pecite oko 30 minuta, dok ne dobijete prijatnu preplanulost.

Ovi holandski hlepčići imaju hrskavu koricu a unutrašnjost im je izuzetno meka i vazdušasta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: