Način pripreme
U dubokoj posudi rastvorite kvasac i šećer i 60 ml vode. Ostavite 10-15 minuta. Čim se kvasac aktivira, dodajte blago zagrejano sveže mleko, so i ulje. Prosejte brašno i počnite da ga dodajete. Zamesite meko testo. Ako je neophodno dodajte još sasvim malo brašna da se dodatno zamesi.
Gotovo testo namažite sa malo ulje i ostavite da naraste oko 1 sat, dok dva i po puta ne udvostruči svoj obim.
Nakon toga premesite kratko, tek toliko da izbacite vazduh i isecite na 8 jednakih delova. Oformite svaki u lopticu. Poređajte ih u posudu za pečenje postavljenu papirom i pokrijte namazanom folijom 30-40 minuta da ponovo naraste.
Za to vreme spremite smesu za koricu. Rastvorit u 60 ml tople vode kvasac, šećer, so, pirinačno brašno i ulje. Promešajte dobro dok smesa ne postane homogena, Nakon izvesnog vremena po površini će se stvorit balončići. Promešajte dok obim ne spadne na prvobitni.
Čim hlepčići narastu namažite ih pažljivo pomoću meke silikonske četke. Ostavite ih 10-15 minuta, dok za to vreme zagrevate rerni na 200 stepeni. Pecite oko 30 minuta, dok ne dobijete prijatnu preplanulost.
Ovi holandski hlepčići imaju hrskavu koricu a unutrašnjost im je izuzetno meka i vazdušasta.