Bonapeti.rs»Recepti»Pica»Napuljska pica

Napuljska pica

LenkaLenka
Šef kuhinje
8591k2k5
Napuljska pica
Fotografije: Lenka
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
400 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
420 min.
Porcije
8
"Ako je pica, neka je iz Napulja"

Potrebni sastojci

  • voda - 1 l
  • so - 55 g
  • brašno - 2 kg
  • kvasac - 3 g, svež
  • paradajz pelat - 800 g
  • mocarela sir - 1 kg
  • paradajz - 3 komada
  • bosiljak
  • maslinovo ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Umesite testo: ulijte litru vode u mikser, otopite oko 50-55 g soli, dodajte 0, 2 kg brašna i 3 g kvasca. Mešajte smesu i postupno dodavajte još 1, 8 kg brašna dok ne postignete željenu konzistenciju testa.

Nakon 20-ak minuta mešanja trebala bi se formirati lopta od testa. Smesa testa treba biti lepljiva, glatka i elastična. Stavi se na radnu ploču i ostavi da stoji dva sata pokrivena vlažnom krpom da naraste.

Potom se uz pomoć noža ili špatule podeli na nekoliko jednakih komada i formiraju loptice testa. To se radi isključivo rukama – naziva se proces staglia a mano. Originalna napuljska pizza Verace Pizza Napoletana ima loptice testa (panetti) težine između 180 i 250 g.

Nakon što ste formirali loptice testa, ostavite ih u plastičnim kutijama da se polako dižu na sobnoj temperaturi. Ova faza traje između 4 i 6 sati – testo mora da oživi.

Nakon odležavanja, kuglice su spremne za upotrebu. Stavite ih radnu površinu koju ste pobrašnjavili. Testo se zatim rukama razvlači i okreće više puta, a na kraju formirate krug testa, gde podloga za pizza napolitana treba biti oko četiri milimetara tanka u sredini a maksimalno 1-2 cm debela po krajevima kruga.

Kašikom kružnim potezima namažite sveže, viljuškom zdrobljene ili propasirane plodove paradajza (svež paradajz možete potopiti u vrelu vodu da biste im lakše ogulili kožicu).

Premažite celu pizzu osim nekoliko santimetara rubnog dela. Dodajte malo soli (ako već nije u poseoljen paradajz), a potom tanko narezane šnite sira mozzarelle složite po celoj pizzi, osim po rubu.

Mozzarela sir treba da bude dosta zastupljen jer on daje karakterističan ukus pizzi – obični sirevi nisu dobro rešenje. Posle ređanja sira, možete staviti krugove isečenog paradajta po površini kao ukras.

Na kraju se dodaju iseckani ili celi sveži listovi bosiljka i mirisni origano, te sve lagano prelije kvalitetnim devičanskim maslinovim uljem, koristeći kružne poteze, od sredine prema rubovima. Možete dodati i malo sitno seckanog belog luka, ko voli. Peći 15-20 minuta.

Od ove količine ispadne velika količina pizze, tako da je pogodana za proslave.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: