Način pripreme
Umesite testo: ulijte litru vode u mikser, otopite oko 50-55 g soli, dodajte 0, 2 kg brašna i 3 g kvasca. Mešajte smesu i postupno dodavajte još 1, 8 kg brašna dok ne postignete željenu konzistenciju testa.
Nakon 20-ak minuta mešanja trebala bi se formirati lopta od testa. Smesa testa treba biti lepljiva, glatka i elastična. Stavi se na radnu ploču i ostavi da stoji dva sata pokrivena vlažnom krpom da naraste.
Potom se uz pomoć noža ili špatule podeli na nekoliko jednakih komada i formiraju loptice testa. To se radi isključivo rukama – naziva se proces staglia a mano. Originalna napuljska pizza Verace Pizza Napoletana ima loptice testa (panetti) težine između 180 i 250 g.
Nakon što ste formirali loptice testa, ostavite ih u plastičnim kutijama da se polako dižu na sobnoj temperaturi. Ova faza traje između 4 i 6 sati – testo mora da oživi.
Nakon odležavanja, kuglice su spremne za upotrebu. Stavite ih radnu površinu koju ste pobrašnjavili. Testo se zatim rukama razvlači i okreće više puta, a na kraju formirate krug testa, gde podloga za pizza napolitana treba biti oko četiri milimetara tanka u sredini a maksimalno 1-2 cm debela po krajevima kruga.
Kašikom kružnim potezima namažite sveže, viljuškom zdrobljene ili propasirane plodove paradajza (svež paradajz možete potopiti u vrelu vodu da biste im lakše ogulili kožicu).
Premažite celu pizzu osim nekoliko santimetara rubnog dela. Dodajte malo soli (ako već nije u poseoljen paradajz), a potom tanko narezane šnite sira mozzarelle složite po celoj pizzi, osim po rubu.
Mozzarela sir treba da bude dosta zastupljen jer on daje karakterističan ukus pizzi – obični sirevi nisu dobro rešenje. Posle ređanja sira, možete staviti krugove isečenog paradajta po površini kao ukras.
Na kraju se dodaju iseckani ili celi sveži listovi bosiljka i mirisni origano, te sve lagano prelije kvalitetnim devičanskim maslinovim uljem, koristeći kružne poteze, od sredine prema rubovima. Možete dodati i malo sitno seckanog belog luka, ko voli. Peći 15-20 minuta.
Od ove količine ispadne velika količina pizze, tako da je pogodana za proslave.