Način pripreme
Rerna - 170 stepeni;
Papirni kalup za Kolombu za 500 g.
U posudi se umute jaja i šećer sa prstohvatom soli dok u potpunosti ne pobele. Dodaje se sveže mleko, maslinovo ulje i muti se na niskom ubrzanju.
Dodaje se brašno i prašak za pecivo i izrendane kore limuna, meša se i dodaje se i sok od limuna, poovo se meša.
Smesa se sipa u kalup za Kolombu.
Odozgo se ređaju bademi i obilno se posipa perlicama šećera.
Peče se na 170 stepeni otprilike 35-40 minuta ili dok čačkalica koja se zabode ne bude suva.
Predlažem italijanski recept za jednu brzu Kolombu. Ona je više kolač, nego testo za milibrot, ali savršenog ukusa.
U Italiji se nude različiti po izgledu tzv. slatkiši Kolomba, može da bude slana, može da bude sa punjenjem od krema Pastičera ili slatka vrsta milibrota.
Ovaj recept je brz, jednostavan i sa praškom za pecivo je, ne oduzima mnogo vremena. Važno je da se zadrži njen oblik i da obilno posuta bademima i perlicama šećera.