Način pripreme
Uzmite ćureće batake, dobro ih operite, osušite i marinirajte sa soli, biberom i majčinom dušicom. Batake začinite začinima za pileće meso.
Obilno premažite maslacem. Nakon toga marinirane batake stavite u tepsiju za pečenje.
Stavite ih u rernu na 200 stepeni.
Na svakih 15 minuta kašikom nanosite istopljeni maslac na bedra.
Izvadite bedra, kada unutrašnja temperatura dostigne otprilike 70-80 stepeni. Ostavite ih da se odmore, dok ne pripremite sos.
U tiganju sa duplim dnom kuvajte pančetu, dok ne postane hrskava. Izvadite iztiganja i ostavite sa strane, ali ostavite masnoću u tiganju.
Sotirajte šalot luk i perčurke u masnoću od pančete u tiganju, dok ne omeknu. Dodajte vino i nastavite da kuvate, dodavajući i 2-3 supene kašike maslaca.
Mešajte dok se tečnost ne redukuje i dok ne postane lep, gladak sos. Ukoliko želite više sosa, povećajte vino do 1 i 1/2 šolje i dodajte 1 kašičicu brašna ili kukuruznog skroba.
Izvadite gotove pečene batake i isecite ih na medaljone ili tanke kriškice, nije obavezno da budu savršene.
Poređajte ćureće batake sa pančetom i pečurkama u tanjir i prekrijte sosem.
Savet: Možete da koristite mešavinu od pečuraka sa pančetom za skoro sve!
Probajte sa pilećim mesom ili sa svojom omiljenom pastom. Uživajte!