Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Ćuretina»Ćureći bataci sa pančetom i pečurkama

Ćureći bataci sa pančetom i pečurkama

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5811002k237
Ćureći bataci sa pančetom i pečurkama
Fotografije: Ivelina
1 / 2
09/12/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
2
"Mazimo celu porodicu ćurećim batacima, kojoj društvo prave pančeta, pečurke i aromatični sos"

Potrebni sastojci

  • ćureći bataci - 2 komada, bez kostiju, ali sa ostavljenom kožicom
  • pančeta - 170 g /u kockicama/
  • šalot - 1 komad, fino iseckan na kockice
  • pečurke - 400 g, iseckane
  • belo vino - 1/2 šolje
  • maslac - 2 supene kašike, istopljeni
  • majčina dušica - 3 stručka
  • začini za pile - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Uzmite ćureće batake, dobro ih operite, osušite i marinirajte sa soli, biberom i majčinom dušicom. Batake začinite začinima za pileće meso.

Obilno premažite maslacem. Nakon toga marinirane batake stavite u tepsiju za pečenje.

Stavite ih u rernu na 200 stepeni.

Na svakih 15 minuta kašikom nanosite istopljeni maslac na bedra.

Izvadite bedra, kada unutrašnja temperatura dostigne otprilike 70-80 stepeni. Ostavite ih da se odmore, dok ne pripremite sos.

U tiganju sa duplim dnom kuvajte pančetu, dok ne postane hrskava. Izvadite iztiganja i ostavite sa strane, ali ostavite masnoću u tiganju.

Sotirajte šalot luk i perčurke u masnoću od pančete u tiganju, dok ne omeknu. Dodajte vino i nastavite da kuvate, dodavajući i 2-3 supene kašike maslaca.

Mešajte dok se tečnost ne redukuje i dok ne postane lep, gladak sos. Ukoliko želite više sosa, povećajte vino do 1 i 1/2 šolje i dodajte 1 kašičicu brašna ili kukuruznog skroba.

Izvadite gotove pečene batake i isecite ih na medaljone ili tanke kriškice, nije obavezno da budu savršene.

Poređajte ćureće batake sa pančetom i pečurkama u tanjir i prekrijte sosem.

Savet: Možete da koristite mešavinu od pečuraka sa pančetom za skoro sve!

Probajte sa pilećim mesom ili sa svojom omiljenom pastom. Uživajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: