Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Ćuretina»Dinstana ćurka»Aromatični ćureći bataci sa ukusom citrusa

Aromatični ćureći bataci sa ukusom citrusa

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841002k240
Aromatični ćureći bataci sa ukusom citrusa
Fotografije: Ivelina
1 / 4
04/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
4
"Uživajte u ovom receptu za ćureće batake sa aromatičnim ukusom citrusa"

Potrebni sastojci

  • cćureći batak - 1 kg ili 2 bataka (svaki oko 450 g)
  • ruzmarin - 2 grančice
  • beli luk - 2 čena
  • so
  • aleva paprika
  • maslinovo ulje - 20 ml po ukusu
  • maslac - 20 g
  • mandarine - 100 ml, sveže isceđenog soka
  • sok od limuna - 2 kašike
  • aromatično vino - 200 ml, belo
* merne jedinice

Način pripreme

Nije slučajno što je meso živine popularno u fitnes kuhinji: ćureće meso sadrži mnogo proteina, magnezijuma i vitamina B.

Meso bataka je aromatičnije i sočnije, ali u odnosu na meso ćurećih grudi nije toliko posno, već sadrži 8 procenata više masti.

Priprema aromatičnih ćurećih bataka:

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

Operite grančice ruzmarina i otkinite listove. Čenove belog luka isecite na kriške, koje možete ubaciti u proreze na batacima. Iscedite sok od jednog limuna i od mandarina.

Operite ćureće batake. Osušite ih ubrusom. Napravite u njima nekoliko proreza u koje ubacite beli luk, maslac i ruzmarin.

Batake postavite u veliki pleh za rernu. Posolite ih i dodajte im alevu papriku. Prelijte ih sokom od limuna i mandarina i na kraju ih prelijte maslinovim uljem.

Prelijte sve u đuvečari sa 200 ml aromatičnog belog vina. Tečnost treba da bude oko 1 do 1.5-2 cm u posudi, da koža bataka ne bude pokrivena.

Posudu od livenog gvožđa ili keramičku đuvečaru poklopite i ubacite u sredinu rerne. Pecite oko 90 minuta bez pomeranja.

Nakon tog vremena sklonite poklopac (foliju) i pecite još 30 minuta (da kožica postane hrskava i da se smanji sos). Izvadite iz rerne. Izvadite komade dinstane ćuretine iz posude i prebacite ih na tanjir za posluženje.

Sos sipajte u sosijeru i ohladite ga nekoliko minuta.

Dok se sos hladi višak masnoće će isplivati na površinu. Koristite kašiku i uklonite taj višak masnoće.

Nakon toga probajte sos i popravite ga sa malo soli i bibera, po vašoj želji.

Uživajte u aromatičnim ćurećim batacima sa ukusom citrusa!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: