Način pripreme
Nije slučajno što je meso živine popularno u fitnes kuhinji: ćureće meso sadrži mnogo proteina, magnezijuma i vitamina B.
Meso bataka je aromatičnije i sočnije, ali u odnosu na meso ćurećih grudi nije toliko posno, već sadrži 8 procenata više masti.
Priprema aromatičnih ćurećih bataka:
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Operite grančice ruzmarina i otkinite listove. Čenove belog luka isecite na kriške, koje možete ubaciti u proreze na batacima. Iscedite sok od jednog limuna i od mandarina.
Operite ćureće batake. Osušite ih ubrusom. Napravite u njima nekoliko proreza u koje ubacite beli luk, maslac i ruzmarin.
Batake postavite u veliki pleh za rernu. Posolite ih i dodajte im alevu papriku. Prelijte ih sokom od limuna i mandarina i na kraju ih prelijte maslinovim uljem.
Prelijte sve u đuvečari sa 200 ml aromatičnog belog vina. Tečnost treba da bude oko 1 do 1.5-2 cm u posudi, da koža bataka ne bude pokrivena.
Posudu od livenog gvožđa ili keramičku đuvečaru poklopite i ubacite u sredinu rerne. Pecite oko 90 minuta bez pomeranja.
Nakon tog vremena sklonite poklopac (foliju) i pecite još 30 minuta (da kožica postane hrskava i da se smanji sos). Izvadite iz rerne. Izvadite komade dinstane ćuretine iz posude i prebacite ih na tanjir za posluženje.
Sos sipajte u sosijeru i ohladite ga nekoliko minuta.
Dok se sos hladi višak masnoće će isplivati na površinu. Koristite kašiku i uklonite taj višak masnoće.
Nakon toga probajte sos i popravite ga sa malo soli i bibera, po vašoj želji.
Uživajte u aromatičnim ćurećim batacima sa ukusom citrusa!