Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Ćuretina»Ćureći bataci sa belim lukom

Ćureći bataci sa belim lukom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841002k240
Ćureći bataci sa belim lukom
Fotografije: Ivelina
1 / 3
18/09/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
4
"Odmah ogladnimo čim vidimo sočne ćureće batake - imaju i belog luka, a nama više i ne treba za fantastičan apetit"

Potrebni sastojci

  • ćureći bataci - 900 g do 1.200 kg (1 do 2 manji)
  • beli luk - 4 čena, seckan
  • so
  • biber - po ukusu
  • ruzmarin - 1 grančica ili suv po ukusu
  • majčina dušica - 2 grančice ili po ukusu
  • sok od limuna - od 1 limuna
  • aleva paprika - po ukusu
  • maslinovo ulje - 40 ml
  • lovorov list - 2 komada
  • belo vino - 250 ml ili malo više
  • celer - 2 stabljike ili koren isečen na kockice (50 g)
  • peršun - iseckan (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

Ovo je jednostavno i ukusno jelo sa ćuretinom. Odličan predlog za one koji vole jela pripremljena u rerni. Uvek ispadne dobro, generalno se svima sviđa i naravno - to je jelo koje nije previše skupo!

Odlično jelo za nedeljni ručak ili za posebne prilike u kojima ne znamo tačno koje su preferencije gostiju. Kod ove vrste jela dobra salata je od suštinskog značaja i treba je poslužiti sa knedlama ili kuvanim pirinčem!

Očistite ćureće batake od viška masnoće, operite ih i napravite nekoliko rezova.

Stavite ćureće batake u veliku posudu, a zatim začinite solju, biberom i limunovim sokom.

U činiji napravite sos sa sitno seckanim belim lukom, alevom paprikom, maslinovim uljem i ruzmarinom, majčinom dušicom po ukusu, a zatim rasporedite ovu smesu na ćureće batake, stavljajući smesu u proreze.

Prelijte belim vinom (ili bujonom od povrća ili piletine), dodajte listove lovora, isečene na komade i ostavite da se marinira preko noći.

Sutradan oljuštite mali beli krompir i rasporedite ga oko ćuretine u posudi za pečenje. Začinite sa malo soli, dodajte iseckani celer i prelijte sa još malo belog vina i maslinovog ulja po ukusu.

Stavite pleh u rernu zagrejanu na 180 ° C.

Tokom kuvanja okrećite ćureće batake po potrebi (po želji dodajte malo seckanog peršuna po ukusu).

Na kraju dodajte malo skroba da se zgusne sos od pečene ćuretine na oko 5-10 minuta pre nego što izvadite posudu iz rerne,

Kad su ćureći bataci spremni, isecite ih na komade i stavite na tanjir za serviranje sa ukrasom po vašem ukusu.

Po želji poslužite ćureće batake sa belim lukom uz salatu.

Prijatno !

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: