Način pripreme
Ovo je jednostavno i ukusno jelo sa ćuretinom. Odličan predlog za one koji vole jela pripremljena u rerni. Uvek ispadne dobro, generalno se svima sviđa i naravno - to je jelo koje nije previše skupo!
Odlično jelo za nedeljni ručak ili za posebne prilike u kojima ne znamo tačno koje su preferencije gostiju. Kod ove vrste jela dobra salata je od suštinskog značaja i treba je poslužiti sa knedlama ili kuvanim pirinčem!
Očistite ćureće batake od viška masnoće, operite ih i napravite nekoliko rezova.
Stavite ćureće batake u veliku posudu, a zatim začinite solju, biberom i limunovim sokom.
U činiji napravite sos sa sitno seckanim belim lukom, alevom paprikom, maslinovim uljem i ruzmarinom, majčinom dušicom po ukusu, a zatim rasporedite ovu smesu na ćureće batake, stavljajući smesu u proreze.
Prelijte belim vinom (ili bujonom od povrća ili piletine), dodajte listove lovora, isečene na komade i ostavite da se marinira preko noći.
Sutradan oljuštite mali beli krompir i rasporedite ga oko ćuretine u posudi za pečenje. Začinite sa malo soli, dodajte iseckani celer i prelijte sa još malo belog vina i maslinovog ulja po ukusu.
Stavite pleh u rernu zagrejanu na 180 ° C.
Tokom kuvanja okrećite ćureće batake po potrebi (po želji dodajte malo seckanog peršuna po ukusu).
Na kraju dodajte malo skroba da se zgusne sos od pečene ćuretine na oko 5-10 minuta pre nego što izvadite posudu iz rerne,
Kad su ćureći bataci spremni, isecite ih na komade i stavite na tanjir za serviranje sa ukrasom po vašem ukusu.
Po želji poslužite ćureće batake sa belim lukom uz salatu.
Prijatno !