Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta sa pavlakom»Patišpanj torta sa želeom od jagoda i belom čokoladom

Patišpanj torta sa želeom od jagoda i belom čokoladom

Patišpanj torta sa želeom od jagoda i belom čokoladom5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Patišpanj torta koja se topi u ustima - ima žele od jagoda i belu čokoladu, koji doprinose neverovatnom ukusu"

Potrebni sastojci

  • Za kore
  • jaja - 10 komada
  • šećer - 10 supenih kašika
  • brašno - 10 supenih kašika
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • vanila - 2 kesice
  • so - 1 prstohvat
  • Za krem
  • maskarpone - 200 g
  • pavlaka - 400 g, slatka
  • šećer u prahu - 2 supene kašike
  • vanila - 1 kesica
  • Za sirup
  • voda - 1/2 šolje
  • šećer - 1/2 šolje
  • Za dekoraciju
  • žele od jagoda - 1 teglica
  • bela čokolada - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremamo patišpanj kore, tako što razdvajamo žumanca od belanaca.

Žumanca mutimo sa šećerom 3-4 minute. U njih dodajemo so, vanilu i prethodno umućena u sneg belanca. Lagano mešamo rukom i postepeno dodajemo brašno kapiku po kaiku, tako što nastavljamo da mešamo.

Sipamo smesu u tri jednake tepsije koje smo prethodno pokreili papirom za pečenje. Ukoliko ne raspolažete s tri jednake tepsije, ispecite tri kore uzastopno u jednoj.

Kore pečemo na 200 stepeni po 10-12 minuta. Važno je da pazimo da ih ne prepečemo. Odvajamo gotove i već ohlađene kore od papira.

Za sirup prokuvamo vodu i šećer na rongli i kuvamo otprilike 10 minuta.

Za krem umutimo pavlaku sa šećerom i vanilom, dodajemo odjedanput maskarpone i mutimo još dve minute.

Stavljamo jednu koru na osnovu, ravnomerno je sirupiramo 1-2 kašike sirupa, obilno premazujemo 1/3 krema, odozgo malom kašikom na nekoliko mesta stavljamo žele od jagoda, stavljamo drugu koru, sirupiramo, premazujemo kremom, stavljamo žele, nakon toga stavljamo poslednju koru, sirupiramo i nehajno odozgo stavljamo krem u sredinu, tako što prosto sipamo kašikom.

Tortu sa pavlakom ne premazujemo kremom po perifernim i bočnim stranama, tako izgleda domaće i nemarno, ali i veoma simpatično. Ukrašavamo želeom od jagoda i izrendamo belu čokoladu odozgo.

Stavljamo u frižider na 2-3 sata i naša patišpanj torta sa želeom od jagoda i belom čokoladom je spremna da se iseče i servira.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: