Način pripreme
Rerna - 180 stepeni;
Odgovarajući duboki tiganj za pečenje u rerni.
U duboki tiganj se sipa maslinovo ulje, ostavlja se da se zagreje na umerenoj ringli. Dodaje se iseckana glavica luka i dinsta se dok ne omekša i dok ne postane svetlo smeđa, to je otprilike 4-5 minuta uz periodično mešanje.
Dodaje se presovani beli luk, iseckana majčina dušica i tucana aleva paprika, meša se otprilike 1-2 minuta, nakon čega se dodaje paradajz iseckan na kockice i kašičica smeđeg šećera, posoli se solju i po ukusu crnim biberom. Ostavlja se na umerenoj ringli da se krčka dok paradajz ne omekša, otprilike 4-5 minuta.
U posudi se promešaju iseckan na pola čeri paradajz, posipaju se brašnom, promeša se i dodaje se, ponovo se meša, koliko je potrebno da upiju masnoću i arome. Skida se sa ringle i ostavlja se sa strane.
Pomeša se brašno, prašak za pecivo, šećer, so i biber. Odozgo se dodaje maslac u kockicama i ručnim blenderom se pretvara u mrve ili prstima ruke. Dodaje se sveže mleko, prethodno promešano sa iseckanom majčinom dušicom i senfom. Promeša se viljuškom da se dobije meko i lepljivo testo.
Testo treba da bude tečnije i nije problem da se doda još malo svežeg mleka po proceni. Kašikom za sladoled prečnika otprilike 3 cm ili običnom kašikom se zagrabi testo od maslaca i stavljaju se lopte na paradajz, ne meša se. Testo se premazuje sa malo svežeg mleka.
Kobler od paradajza se peče na 180 stepeni otprilike 40-50 minuta, dok odozgo ne postane zlatast. Vadi se iz rerne i posipa se svežim iseckanim listovima bosiljka.
P.S: Važno je da se utvrdi da kada se priprema paradajz, on ne treba da se kuva u posudi od livenog gvožđa, zbog njihove kiselosti, obzirom na to da potonje može oštetiti liveno gvožđe. Priprema se u tiganju od čelika ili emajliranoj posudi. Ovo je kao savet.