Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Slana pita»Galet od tikvica i patlidžana

Galet od tikvica i patlidžana

DianaDiana
Šegrt
27583
Galet od tikvica i patlidžana
Fotografije: Diana
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Danas ćemo vam doneti delikates iz francuske kuhinje koji fascinira ne samo svojim izgledom, već i neodoljivim ukusom!"

Potrebni sastojci

  • za testo sa maslacem
  • brašno - 250 g belo, ali možete koristiti i druge vrste.
  • maslac - 100 g, hladan
  • voda - 55 ml
  • jaja - 1 komad, manje
  • bosiljak - 1 - 2 prstohvata suvog /ja sam koristila limunski bosiljak/
  • so
  • biber
  • za nadev
  • maskarpone - 50 g
  • sitni sir - 70 g, dimljeni
  • rikota - 120 g
  • krem sir - 30 g
  • sir - 50 g kravlji
  • kačkavalj - 50 g rendani
  • beli luk - 2 čena, izgnječena
  • mirođija - sveža
  • tikvice - 1 komad
  • patlidžan - 1 komad
  • parmezan - rendani za posipanje (ili kačkavalj)
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite tako što ćete pripremiti testo od maslaca za osnovu. Pripremam u kuhinjskom procesoru tako što sve sastojke stavim u posudu procesora i ostavim da se izmešaju. Onda ga rukama skupim u loptu.

Ako nemate kuhinjski procesor, prvo prstima utrljajte maslac u brašno. Formiraju se mrvice. Zatim dodajte vodu i jaje i umesite testo. Na kraju, začinite bosiljkom, solju i biberom. Umotajte testo u plastičnu foliju i ostavite u frižideru 30 minuta.

Drugi korak je priprema povrća. Tikvice i patlidžan isecite na kolutove. Pospite ih solju i ostavite da se voda ocedi sa njih. Zatim osušite papirnim ubrusima i pecite na roštilju ili u gril tiganju. Ako ih više volite pržene, ispržite ih. Ostavite ih da se ohlade.

Pripremite nadev tako što ćete sve sastojke pomešati i homogenizovati.

Izvadite ohlađeno testo iz frižidera. Razvijte ga u krug debljine oko 5-6 mm na plastičnoj foliji. Obložite odgovarajući pleh papirom za pečenje. Testo namotajte na oklagiji i prebacite ga na papir. Odsecite sve neravne ivice tako da formirate pravilan krug.

Rasporedite nadev po sredini, ostavljajući oko 2 prsta od ivica testa slobodnim.

Poređajte patlidžan i tikvice preko nadeva. Ređam ih lepezasto, naizmenično ih menjajući. Uradite to kako vam se sviđa. Presavijte ivice kruga ka unutra da biste zatvorili galet.

Pecite galet u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni. Minut ili dva pre kraja pečenja pospite rendanim kačkavaljem ili parmezanom.

Pogledajte i kako se pravi francuski ratatuj ili klasični francuski kiš Loren.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: