Način pripreme
Počnite tako što ćete pripremiti testo od maslaca za osnovu. Pripremam u kuhinjskom procesoru tako što sve sastojke stavim u posudu procesora i ostavim da se izmešaju. Onda ga rukama skupim u loptu.
Ako nemate kuhinjski procesor, prvo prstima utrljajte maslac u brašno. Formiraju se mrvice. Zatim dodajte vodu i jaje i umesite testo. Na kraju, začinite bosiljkom, solju i biberom. Umotajte testo u plastičnu foliju i ostavite u frižideru 30 minuta.
Drugi korak je priprema povrća. Tikvice i patlidžan isecite na kolutove. Pospite ih solju i ostavite da se voda ocedi sa njih. Zatim osušite papirnim ubrusima i pecite na roštilju ili u gril tiganju. Ako ih više volite pržene, ispržite ih. Ostavite ih da se ohlade.
Pripremite nadev tako što ćete sve sastojke pomešati i homogenizovati.
Izvadite ohlađeno testo iz frižidera. Razvijte ga u krug debljine oko 5-6 mm na plastičnoj foliji. Obložite odgovarajući pleh papirom za pečenje. Testo namotajte na oklagiji i prebacite ga na papir. Odsecite sve neravne ivice tako da formirate pravilan krug.
Rasporedite nadev po sredini, ostavljajući oko 2 prsta od ivica testa slobodnim.
Poređajte patlidžan i tikvice preko nadeva. Ređam ih lepezasto, naizmenično ih menjajući. Uradite to kako vam se sviđa. Presavijte ivice kruga ka unutra da biste zatvorili galet.
Pecite galet u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni. Minut ili dva pre kraja pečenja pospite rendanim kačkavaljem ili parmezanom.
Pogledajte i kako se pravi francuski ratatuj ili klasični francuski kiš Loren.