Svinjski bonfile Velington

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k204
Svinjski bonfile Velington
Fotografije: marcheva14
6 / 7
22/12/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Čuveni svinjski bonfile Velington i detaljan recept za njega - isprobajte svoja kulinarska umeća"

Potrebni sastojci

  • svinjski bonfile - otprilike 1/2 kg
  • pečurke - 400 g
  • beli luk - 1 čen
  • guščija džigerica - 150 g, ali nije obavezno
  • so
  • biber - mleveni
  • majčina dušica
  • dižonski senf
  • maslinovo ulje - ekstra devičansko
  • pršuta - 10 kriškica
  • lisnato testo - 1 komad, tanki list
  • GARNIRUNG
  • krompiri - 1.5 kg
  • maslac - 250 g
  • sveže mleko - 50 ml, vruće
  • muskatni oraščić - so
* merne jedinice

Način pripreme

File se očisti od svih sitnih masnoća i žilica, ukoliko ih ima - oštrim nožem. Suši se na ubrusu.

Stavlja se na veliku drvenu dasku. Posipa se mlevenim crnim biberom i solju. Začni se utrljaju rukama.

Zagrevaju se otprilike 4 supene kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja u običnom metalnom tiganju bez nelepećeg premaza, kako bi meso moglo da formira braonkasti premaz, dobro da se zatvori.

Stavlja se u zagrejanu masnoću i prži se 2 maksimalno 3 minute po strani. Zapečate se i krajevi sa strane na po 30-40 sekundi. Vreme se meri na satu. Vadi se i gusto se premazuje senfom pomoću četkice i ostavlja se sa strane.

U multipraktiku/blenderu u nekoliko pulsacija se samenju pečurke, prstohvat, dva soli i popucali čenovi belog luka. Na kraju se dodaju dva, tri prstohvata majčine dušice i ponovo se okrene.

Vadi se i prebacuje u isti tiganj od mesa u kojem je ostalo maslinovo ulje. Ostavlja se na umerenoj ringli na otprilike 6-8 minuta ili dok se ne dobije suva smesa uz periodično mešanje. Skida se sa ringle i dodaje se guščija džigerica i veoma dobro se meša dok se ne ujednači smesa. Na kratko se ohladi.

Na svežu foliju se ređaju sa malo kriškica pršute, otprilike 9-10 komada. Začine se mlevenim crnim biberom. Prekrivaju se pastom od pečuraka koja se raspoređuje svuda po šunki. Stavlja se komad mesa i čvrsto se uvija u rolat pomoću folije.

Stavlja se poprečno još jedna folija i dobro se upakuje kako bi čvrsto držala, tako što se na kraju uvija kao bombona. Tako pripremljen paketić se ostavlja u zamrzivaču na 40 minuta. On se neće zamrznuti, ali će se stegnuti i oblikovaće se lep slani rolat.

Posle nekoliko minuta se vadi, skine se folija i prebacuje se na tanki list lisnatog testa. Uvija se u čvrst rolat tako što se lepo zatvaraju stranice tako da nema praznina. Uvija se u sami papir lisnatog testa tako što se na kraju ponovo uvija kao u bombonu.

Ostavlja se, ali ovog puta samo u frižideru na 20 minuta. Kada prođe to vreme, vadi se, izbuši se na nekoliko mesta čačkalicom za zube, ali da se ne stiže do mesa, tako se neće formirati kondenzacija i oslobodiće se para za vreme pečenja.

Premazuje se žumancem posredstvom četkice i odozgo se crta karakteristična linija koja je kod filea Velington sa oštrim nožićem, po sredini jedna ravna linija i sa strane linije blago u oval. Takođe od isečaka testa se oblikuju figure po izboru, kod mene je nekoliko zvezdica i frigurica pečurke. Zajedno sa papirom koji može sa strane da se iseče da bude manji, stavlja se u tepsiju za pečenje.

Peče se na 200 stepeni do 30 minuta, tako što se poslednjih 10 minuta peče na 180 stepeni.

Vadi se gotov rolat Velington, kratko se hladi i seče se na široke kriške.

Najrasprostranjeniji garnirung je od krompir pirea.

Krompiri se ogule i seku na srednje velike kockice. Prelivaju se sa dovoljno vode i prstohvatom, dva soli i ostavljaju se na ringli dok u potpunosti ne omeknu. Vade se rupičastom kašikom i prebacuju se u posudu miksera, koristim nepokretni mikser.

Metalnom žicom za mućenje, koja je za mućenje belanaca, mutim ih na visokoj brzini otprilike 5-6 minuta i oni će se pretvoriti u sipkastu masu od krompira. Za vreme mućenja se dodaje i maslac, iseckan na velike kocke.

Nakon što je u potpunosti upilo, sipa se malo vrućeg svežeg mleka. Mleko se dodaje štedljivo da se ne bi pretvorilo u previše kašasti pire.

Dobro je da može da se zagrabi kašikom za sladoled i da se oblikuju lepe loptice od krompira. Na kraju se dodaje i 1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića.

Prilikom serviranja se posipa sa malo iseckanog peršuna.

...................

Nudim jednostavan i brz recept za svinjski bonfile Velington koji je veoma pogodan i efikasan za dolazeće novogodišnjo-božićne praznike. Klasika je da se priprema sa telećoim bonfileom, ali kod nas je teško naći takvo koje odgovara očekivanjima, da nije suvo, da je sveže, sočno i savršene arome. Gotovo nemoguća misija, zbog toga dozvoljavam da pripremim Velington sa svinjskim bonfileom. Oni od Vas koji se drže klasike, neka se ne ljute.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: