bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Medenjaci»Novogodišnji medenjaci

Novogodišnji medenjaci

VecaVeca
Kuvar
494
154
2k
50
5
Novogodišnji medenjaci
Fotografije: Veca
1 / 7
28/12/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema65 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno80 min.
Porcije8
"Ulepšajte predstojeće praznike ukusnim i lepim medenjacima"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • svinjska mast - 120 g
  • med - 100 g
  • brašno - 350 g
  • šećer u prahu - 100 g
  • prašak za pecivo - 5 g
  • začin za medenjake - po ukusu
  • kakao - 1 kašičica
  • Za dekoraciju
  • belanca - 1 komad
  • šećer u prahu - 200 g
  • limun - 3 kapi
  • boja za kolače - po potrebi, crvena i zelena
* merne jedinice

Način pripreme

Za testo: U šerpu staviti med, dodati svinjsku mast, staviti šerpu na vatru i mešati dok se sastojci ne sjedine.

Skloniti šerpu sa vatre i ostaviti da se prohladi.

U dublju posudu usuti brašno, dodati šećer u prahu, prašak za pecivo, začin za medenjake, kakao, otopljenu mast i med i uzmešati varjačom, pa nastaviti mešenje rukom.

Testo uviti u orovidnu prianjajuću foliju i ostaviti u frižider da odstoji 2-3 sata.

Nakon toga, testo razviti oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini i, modlicama različitih oblika, vaditi medenjake. Ređati ih u pleh obložen pek-papirom.

Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10-15 minuta.

Gotove medenjake izvaditi uz rerne i ostaviti da se ohlade.

Dekoracija: Mikserom umutiti belanca koliko samo da zapene.Postepeno dodavati šećer u prahu, limun i kratko umutiti mikserom.

Dekorisati po želji.

Napomena: Smesu sam podelila na tri dela.Jedan deo sam ostavila takav kakav jeste(beli), u drugi sam dodala zelenu jestivu boju za kolače i umutila mikserom, a u treći deo sam dodala jestivu crvenu boju za kolače i sjedinila mikserom. Zasebno sam ih stavila u najlon kese za zamrzivač, makazama im odsekla krajeve i dekorisala medenjake. Vi ih možete dekorisati po sopstvenom izboru. Svakako dobijate veoma ukusne medenjake.

Srećni praznici!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: