Način pripreme
Za testo: U šerpu staviti med, dodati svinjsku mast, staviti šerpu na vatru i mešati dok se sastojci ne sjedine.
Skloniti šerpu sa vatre i ostaviti da se prohladi.
U dublju posudu usuti brašno, dodati šećer u prahu, prašak za pecivo, začin za medenjake, kakao, otopljenu mast i med i uzmešati varjačom, pa nastaviti mešenje rukom.
Testo uviti u orovidnu prianjajuću foliju i ostaviti u frižider da odstoji 2-3 sata.
Nakon toga, testo razviti oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini i, modlicama različitih oblika, vaditi medenjake. Ređati ih u pleh obložen pek-papirom.
Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10-15 minuta.
Gotove medenjake izvaditi uz rerne i ostaviti da se ohlade.
Dekoracija: Mikserom umutiti belanca koliko samo da zapene.Postepeno dodavati šećer u prahu, limun i kratko umutiti mikserom.
Dekorisati po želji.
Napomena: Smesu sam podelila na tri dela.Jedan deo sam ostavila takav kakav jeste(beli), u drugi sam dodala zelenu jestivu boju za kolače i umutila mikserom, a u treći deo sam dodala jestivu crvenu boju za kolače i sjedinila mikserom. Zasebno sam ih stavila u najlon kese za zamrzivač, makazama im odsekla krajeve i dekorisala medenjake. Vi ih možete dekorisati po sopstvenom izboru. Svakako dobijate veoma ukusne medenjake.
Srećni praznici!