Svinjska mast

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
317823
Svinjska mast

Svinjska mast predstavlja vrstu masti koja se dobija tako što se slanina od svinje /ili loj/ termički obradi. Poznate su dve vrste svinjske masti - čvrsta i tečna. Prvi oblik je u stvari ohlađena svinjska mast, dok se drugi dobija kada se mast zagreje.

Ohlađena svinjska mast ima gustu teksturu, belu boju, blagu aromu i mekana je. Kada se zagreje, ona postaje providna, a miris joj postaje jači. Svinjska mast ima specifičan ukus koji se mnogima dopada. To je razlog da ona ima široku upotrebu u kulinarstvu.

Istorija svinjske masti

Svinjska mast je već vekovima deo kulinarstva, narodne medicine i svakodnevnog života mnogih naroda. Ona je specifičan kulinarski proizvod i lekovito sredstvo i kod nas. Najviše se ceni u onim krajevima sveta gde je konzumacija svinjskog mesa najzastupljenija, kao i slanina i meso koje se dobija od životinja.

Dugi niz godina se svinjska mast koristi svuda. Na primer, u 19. veku se ona koristila kao zamena za ulje u Severnoj Americi i mnogim državama Evrope. U iste svrhe se koristila i za vreme Drugog svetskog rata. Tada je bila široko dostupna i jeftina. Krajem 19. veka se svinjska mast mnogo manje koristi, jer je mnogi izbegavaju.

U kulinarstvu se sve više koriste biljna ulja, a masti životinjskog porekla se uveliko smatraju štetnim zbog visokog sadržaja holesterola u njima. Upotreba svinjske masti se takođe graniči sa raznim verskim ubeđenjima, pa se ovakva vrsta masti ne koristi po restoranima mnogih zapadnih zemalja. Upotreba svinjske masti stiže i do toga da se ona smatra namirnicom za siromašne.

Sastav svinjske masti

Poznato je da svinjska mast sadrži zasićene, mononezasićene i polunezasićene masti. Ona je izvor holesterola. Ovaj proizvod sadrži još i vitamin B4, vitamin E, vitamin K, vitamin D, a takođe sadrži i velike količine cinka i selena.

Dobijanje svinjske masti

Kako smo već ustanovili, svinjska mast se dobija od svinjske slanine. Prvo se čisti koža životinje, dobro se opere i seče se na kockice. Zatim se sve stavlja u duboku šerpu, preliva se vodom i ostavlja se da se krčka na umerenoj vatri, dok se sve vreme brzo meša.

Mast je gotova kada se slanina u potpunosti otopi i kada su se formirale zlatne grudvice, kao čvarci. Kada se to desi, posuda se skloni sa vatre i smesi se doda malo svežeg mleka i ostavi se da se ohladi. Posle se procedi i čista tečna mast se rasporedi u odgovarajuće posude.

Čuvanje svinjske masti

Postoje različiti načina čuvanja svinjske masti. Pojedine domaćice vole da je rasporede u tegle i da je konzerviraju. Druge svinjsku mast čuvaju u šerpama. Obavezno je da se mast čuva na hladnom mestu /frižider, podrum, hladna prostorija/. Tako se sačuvati svoju čvrstu konzistenciju i moći će da se konzumira duže vreme.

Koristi od svinjske masti

Svinjska mast spada u naminrice koje imaju široku primenu. Ova mast je najpoznatija po svojoj kulinarskoj upotrebi, ali osim toga, svinjska mast je i deo mnogih recepata u narodnoj medicini.

Svinjska mast ima moć da omekšava, neguje, regeneriše. Ona se koristi kod raznih zadravrstvenih problema, ali dokazano je najefikasnija kod kožnih problema. Koristi se kod opekotina, iritacije nakon ujeda insekata, psorijaze, ekcema, ljuštenja kože, posekotina kod beba i odraslih.

Čvarci

Blagotvorno deluje i kod ispucalih peta i laktova, strija, celulita, posekotina. Koristi se u uklanjanju bradavica i drugih kožnih izraslina. Pored toga, koristi se i u borbi sa visokom temperaturom, kod proširenih vena, išijasa, bolova u mišićima. Pozitvino deluje kod preloma, uganuća, bolova u zglobovima, bolova u grlu, oboljenja disajnih puteva, uklještenja, promrzlina.

Konzumacija svinjske masti okrepljuje ceo organizam i jača ga. Ona se najviše preporučuje tokom jeseni i zime, kada je i sam organizam najviše podložan virusima i infekcijama. Umereno konzumiranje domaće svinjske masti pomaže kod mentalnih aktivnosti, pojačava radne sposobnosti, daje energiju. Takođe, daje koži lep izgled.

U prošlosti se svinjska mast koristila i za druge svrhe, a to je da je bila sirovina za pravljenje domaćih sapuna. Danas na tržištu postoji veliki dijapazon sredstava za pranje, ali ranije ili ih nije bilo ili su se smatrala luksuzom, koji mnogi nisu imali da priušte.

Tada je od velike pomoći bila svinjska mast. U suštini, sapuni koji su se pravili od ove masti, i dan danas se prave, a razlog tome jeste mišljenje da je veoma delotvorna protiv fleka na koži, a takođe joj i ne šteti.

Narodna medicina i svinjska mast

U narodnoj medicini se može naći gomila recepata koji uključuju svinjsku mast. Tako se, na primer, kod bolova u grlu i upornog kašlja preporučuje unos svinjske masti i meda. Uzimajte po jednu kašiku masti i meda triput dnevno pre obroka i primetićete da se simptomi polako povlače.

Što se tiče opekotina ili rana, tu se takođe može koristiti svinjska mast. Određeno mesto mažite po 2-3 puta dnevno tokom sedam dana. Bolovi će prestati, a koža će se regenerisati.

Pomoću svinjske masti ćete moći da napravite odličan melem koji će vam pomoći u borbi sa hemoroidima. Uzimajte po 4 šake isitnjenog svežeg nevena, stavite ih u 500 grama domaće svinjske masti. Smesu blago propržite i ostavite na hladno i tamno mesto 24 sata. Zatim zagrejte i procedite. Dobijeni melem čuvajte u čistoj posudi i na hladnom mestu. Njime mažite problematične zone.

Svinjska mast u kulinarstvu

Pored ulja, margarina, maslaca i maslinovog ulja, svinjska mast se takođe može koristiti za dosta kulinarskih recepata. Čistu svinjsku mast preferiraju mnogi kulinarski majstori, jer ona manje dimi kada se zagreje, a ima bogatiji ukus od mnogih hidrogenizovanih ulja.

Mast

Svinjska mast se može koristiti kada pravite picu, pitu, hleb, palačinke, kozunake, kiflice, gurabije, keks. Koristi se i u spremanju jela od krompira, gozbi sa mesom i jela sa povrćem.

Ranije je kriška hleba sa svinjskom mašću i alevom paprikom bila nezamenljivi deo trpeze. Tada brza hrana nije ni postojala, ali zato su sendviči sa mašću bili rešenje za brz obrok.

Svinjska mast u kozmetici

Svinjska mast se pokazala veoma delotvornom kada su u pitanju koža i kosa, pa iz tog razloga je veoma prisutna u mnogim domaćim receptima za negu i ulepšavanje. Ovaj čudotvoran proizvod čini kožu sjajnom, lepom, glatkom i elastičnom. Prirodni je neprijatelj borama i drugim nesavršenstvima na koži.

Efekat svinjske masti se ne može porediti ni sa najskupljim kremama koje ćete naći u prodavnicama. Isti efekat ima i na kosu. Iskustvo je pokazalo da redovna upotreba domaćih maski sa svinjskom mašću odlično neguje kosu i pojačava njen rast, a takođe čini kosu jakom i lepom.

Štetnost svinjske masti

Iako su mnoga ispitianja dokazala da svinjska mast blagotvorno deluje na ljudski organizam, ova namirnica takođe ima i svoje velike protivnike. Većina njih i dalje tvrdi da redovno konzumiranje svinjske masti vodi do gojaznosti, problema sa jetrom, itd.

Veliki broj lekara zabranjuje pacijentima sa visokim krvnim pritiskom da uključuju u svoj jelovnik jela sa svinjskom mašću, budući da može negativno uticati na njihovo zdravstveno stanje. Druga negativna strana svinjske masti je ta što može izazvati alergijsku reakciju kod pojedinih osoba, pa zato treba biti oprezan i umeren kada je njena konzumacija i primena u pitanju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas