Način pripreme
U posudu stavljamo mlaku vodu, prstohvat šećera i suvi kvasac.
Mešamo dok se kvasac i šećer ne rastope.
Nakon toga dodajemo ulje u smesu.
U drugu posudu stavljamo brašno i pravimo udubljenje u koje smo dodali so.
Sipamo tečne sastojke u brašno i zamesimo glatko tesot.
Testo za prlenke poređamo na 6 približno jednakih delova, oblikujemo loptice i ostavljamo da stoje pokrivene krpom oko 15 minuta.
Razvučemo sve na ravne pogačice uz pomoć malo brašna i oklagijom na elipse debljine oko 5 mm.
Ovde već imamo izbor pečenja - jedna varijanta je da se peku u toster sendviču - čim se ugreje stavljamo 1 unutra da se peče 2-3 minuta.
Druga varijanta na gril tiganju, treba samo da se okreću prlenke dok ne budu gotove.
Gotove ekonomične prlenke možemo namazati po želji maslacem sa belim lukom ili maslacem i šarenom solju ili servirati bez ičega.