Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Prlenke»Ekonomične prlenke

Ekonomične prlenke

Rositsa MarinovaRositsa Marinova
Pomoćnik kuvara
5517461
Ekonomične prlenke
Fotografije: Monika Ivanova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
6
"Štedimo sastojke i kuvamo ukusno sa ovim odličnim ekonomičnim prlenkama"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1 kašičica, suv
  • so - 1/2 kašičice
  • šećer - 1 prstohvat
  • voda - 200 ml
  • ulje - 1 supena kašika
  • brašno - oko 500 g (belo, intgralno)
  • za premazivanje
  • maslac
  • beli luk u prahu
  • šarena so
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu stavljamo mlaku vodu, prstohvat šećera i suvi kvasac.

Mešamo dok se kvasac i šećer ne rastope.

Nakon toga dodajemo ulje u smesu.

U drugu posudu stavljamo brašno i pravimo udubljenje u koje smo dodali so.

Sipamo tečne sastojke u brašno i zamesimo glatko tesot.

Testo za prlenke poređamo na 6 približno jednakih delova, oblikujemo loptice i ostavljamo da stoje pokrivene krpom oko 15 minuta.

Razvučemo sve na ravne pogačice uz pomoć malo brašna i oklagijom na elipse debljine oko 5 mm.

Ovde već imamo izbor pečenja - jedna varijanta je da se peku u toster sendviču - čim se ugreje stavljamo 1 unutra da se peče 2-3 minuta.

Druga varijanta na gril tiganju, treba samo da se okreću prlenke dok ne budu gotove.

Gotove ekonomične prlenke možemo namazati po želji maslacem sa belim lukom ili maslacem i šarenom solju ili servirati bez ičega.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: