Način pripreme
Salata sa zanimljivim imenom Nisoaz dolazi iz rejona grada Nice. Za nju ne postoji strogo određeni recept sa tačnim sastojcima, budući da je u prošlosti svako domaćinstvo imalo svoj način i varijantu pripreme.
Jedini obavezni sastojci za koje se smatra da su nezamenjivi deo originalnog recepta za salatu Nisoaz su - tuna, sardela, jaja, male crne masline, paradajzi i drugo sveže sezonsko povrće, bosiljak i luk šalot.
Često se salata Nisoaz priprema sa povrćem koje je prošlo termičku obradu - krompiri, boranija, artičoka. Za mene ovo je i zimska varijanta.
Postoje čak i razlike u načinu ređanja i posluživanja, tako što je poneka Nisoaz u obliku ređane salate, a drugi put svi sastojci su pomešani i začinjeni zajedno.
Lično moje mišljenje je da kada je ređana, mnogo je pogodnija za posebne prilike, goste i elegantnije stolove, zato što lepše stoji. Takvu varijantu vam i sada predstavljam.
Počinje se sa pripremomovih sastojaka koji trebe da prođu termičku obradu. Krompir i prepeličija jaja se odvojeno skuvaju, nakon toga se ogule. Umesto malih prepeličijih jaja naravno mogu da se koriste i obična - 2-3 komada.
Crveni luk se stavlja kod krompira, iseckanog na kockice i začinjava se delom dresinga, pripremljenim od mešanja nabrojanih sastojaka za njega.
Svaki od posebih delova salate ćemo posebno začiniti, zato rasporedite dresing ili ukoliko procenite, pripremite veću kličinu njega.
I tako se nastavlja se svežim povrćem, u našem slučaju - paradajzom, šalot lukom i zelenom salatom.
Zeleni listovi se operu, dobro iscede i ređaju na poslužavnik kao osnova za salatu. Po želji se posipaju sa malo maslinovog ulja i soli.
Ja ogulim paradajz, ali ovo jepo želji. U njega se isecka luk šalot na tanke ivice i iskida se bosiljak. Ponovo se začini dresingom.
Ostavlja se da se začini i boranija i komponente su skoro gotove.
Ukoliko želite bogatiju salatu Nisoaz, naravno možete da dodate i artičoku, papriku, krastavac, mladu boraniju i drugo.
Na fotelju od zelene salate se ređaju gomilice svih komponenata - krompirići, paradajz, boranija, isceđena tuna, prepeličija jaja, sardela, masline.
Praznična salata se odozgo posipa kaparom i ređaju se masline.
Ukoliko ne pronađete male masline nisoaz, možete da koristite kalamatu ili druge crne.
Uživajte u ovoj unikatnoj salati sa vašomporodivom ili dragim gostima.
Prijatno!