Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Salata od Povrća»Originalni recept za salatu Nisoaz

Originalni recept za salatu Nisoaz

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78716k967
Originalni recept za salatu Nisoaz
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
06/01/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
2
"Predlažemo vam ovu bogatu salatu Nisoaz, pripremljenu prema originalnom receptu"

Potrebni sastojci

  • paradajz - 1 komad
  • krompir - 2 komada, srednji
  • zelena salata - 4 - 5 svežih listova
  • bosiljak - 8 listova, svežih
  • boranija - 70 g, skuvana, iz konzerve
  • tuna - 100 g, iz konzerve
  • sardela - 5 fileta
  • prepeličija jaja - 6 komada
  • kapar - 1 supena kašika
  • šalot - 1 komad
  • crveni luk - 1/2 glavice
  • masline - crne, nisoaz
  • Dresing
  • maslinovo ulje - 60 ml
  • balzamovo sirće - belo, po ukusu (ili sok od limuna)
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • senf - 1 kašičica, po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Salata sa zanimljivim imenom Nisoaz dolazi iz rejona grada Nice. Za nju ne postoji strogo određeni recept sa tačnim sastojcima, budući da je u prošlosti svako domaćinstvo imalo svoj način i varijantu pripreme.

Jedini obavezni sastojci za koje se smatra da su nezamenjivi deo originalnog recepta za salatu Nisoaz su - tuna, sardela, jaja, male crne masline, paradajzi i drugo sveže sezonsko povrće, bosiljak i luk šalot.

Često se salata Nisoaz priprema sa povrćem koje je prošlo termičku obradu - krompiri, boranija, artičoka. Za mene ovo je i zimska varijanta.

Postoje čak i razlike u načinu ređanja i posluživanja, tako što je poneka Nisoaz u obliku ređane salate, a drugi put svi sastojci su pomešani i začinjeni zajedno.

Lično moje mišljenje je da kada je ređana, mnogo je pogodnija za posebne prilike, goste i elegantnije stolove, zato što lepše stoji. Takvu varijantu vam i sada predstavljam.

Počinje se sa pripremomovih sastojaka koji trebe da prođu termičku obradu. Krompir i prepeličija jaja se odvojeno skuvaju, nakon toga se ogule. Umesto malih prepeličijih jaja naravno mogu da se koriste i obična - 2-3 komada.

Crveni luk se stavlja kod krompira, iseckanog na kockice i začinjava se delom dresinga, pripremljenim od mešanja nabrojanih sastojaka za njega.

Svaki od posebih delova salate ćemo posebno začiniti, zato rasporedite dresing ili ukoliko procenite, pripremite veću kličinu njega.

I tako se nastavlja se svežim povrćem, u našem slučaju - paradajzom, šalot lukom i zelenom salatom.

Zeleni listovi se operu, dobro iscede i ređaju na poslužavnik kao osnova za salatu. Po želji se posipaju sa malo maslinovog ulja i soli.

Ja ogulim paradajz, ali ovo jepo želji. U njega se isecka luk šalot na tanke ivice i iskida se bosiljak. Ponovo se začini dresingom.

Ostavlja se da se začini i boranija i komponente su skoro gotove.

Ukoliko želite bogatiju salatu Nisoaz, naravno možete da dodate i artičoku, papriku, krastavac, mladu boraniju i drugo.

Na fotelju od zelene salate se ređaju gomilice svih komponenata - krompirići, paradajz, boranija, isceđena tuna, prepeličija jaja, sardela, masline.

Praznična salata se odozgo posipa kaparom i ređaju se masline.

Ukoliko ne pronađete male masline nisoaz, možete da koristite kalamatu ili druge crne.

Uživajte u ovoj unikatnoj salati sa vašomporodivom ili dragim gostima.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: