Jaja od prepelice

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196203
Jaja od prepelice

Vekovima unazad se za jaja prepelice se govori da su veoma vredan dar prirode i ukusna i korisna namirnica. Ova mala i šarena jaja se dobijaju od prepelica, koje su same po sebi nežne i graciozne ptice. Njihova jaja se smatraju za jednu od najzdravijih namirnica, upravo zbog svog antibakterijskog, imunomodulatornog dejstva, kao i onog protiv otoka. Ova jaja su bogata mikroelementima i vitaminima, a važno je spomenuti da ne sadrže holesterol. Jaja od prepelice su veoma mala - od 10 - 12 g.

Iako se smatraju veoma korisnim i ukusnim, ova jaja nisu široko zastupljena u svakodnevnoj ishrani. Većina ljudi i ne zna za njihove koristi kao leka i kao dijetetske namirnice. Još drevni narod sa Tibeta je osmislio razne lekovite recepte koji uključuju i jaja prepelice, a u Aziji se već vekovima zna za sve blagodeti ovih malih jaja.

U Aziji su bili uvereni da ova jaja imaju moć da smire nervni sistem i povećaju odbambenu moć imunog sistema. Stara japanska tradicija nalaže da se svakog dana da je po jedno jaje deci. Verovalo se da to stimuliše njihov pravilan razvoj i poboljšava njihov apetit.

Važno je znati da prepeličja jaja se mogu konzumirati živa, čak je i preporučljivo, jer se tako u potpunosti iskorišćavaju njihove hranljive materije, koje se nakon obrade mogu izgubiti. Zanimljivo je da u jajima prepelice ne može biti salmonele, jer membrana ovih jaja je jaka, a takođe imaju i male otvore u ljusci, koji dozvoljavaju da jaje diše.

To sprečava i razne bakterije da dospeju u jaje. Osim toga, prepelice imaju visoku telesnu temperaturu (oko 42 stepena), pa ih to čini otpornim na infekcije. To je i razlog što se one gaje i bez vakcinacije, što ih čini ekološki ispravnom hranom, koja nema štetne posledice po čoveka.

Jaja od prepelice i kokoši

Sastav prepeličjih jaja

Prosto je neverovatno koliko su prepeličja jaja mala i koliko mnogo sadrže organski aktivne materije koje su veoma važne za zdravlje čoveka. U njima se načaze veoma važni mikroelementi i vitamini. Jaja od prepelice imaju do 3-4 puta veću hranljivu vrednost u poređenju sa kokošjim jajima.

U jednom živom jajetu prepelice, težine oko 9 g, ima 14 kalorija, 1 g proteina, 2% masti, 76 ml holesterola, 1% vitamina A, 1% kalcijuma, 2% gvožđa. U jajima takođe ima dosta vitamina B12, fosfora, belančevina, riboflavina i selena, a pored toga imaju i visok sadržaj nezasićenih masnoća i holesterola. Dokazano je da prepeličja jaja, za razliku od jaja kokoške, ne sadrže loš holesterol i to ih čini veoma korisnim. Ako se uzme u obzir veličina ovih jaja, veoma iznenađujuća je činjenica da su ova jaja prava kalorijska bomba. Sadrže jedva 1% ugljenih hidrata, ali zato sadrže 63% masti i 36% belančevina.

Odabir i čuvanje prepeličjih jaja

Birajte cela jaja, koja nemaju pukotine. Rok trajanja, ako se čuvaju u frižideru, ne bi trebalo da bude više od mesec dana, a na sobnoj temperaturi - ne više od 5 dana.

Kuvanje sa prepeličjim jajima

Kod nas se ova jaja i dalje smatraju delikatesom, ali su sada sve više zastupljena na tržištu i sada se već mogu naći u raznim prodavnicima velikih trgovinskih lanaca. Baš zbog njihovih mnogobrojnih koristi za naše zdravlje, trebalo bi da budu češće na našem meniju. Mogu se pripremiti i sa jajima od kokoške, ali imajte u vidu da samo živa jaja prepelice u potpunosti imaju sačuvane sve hranljive sastojke i korisne materije. U kuhinji ih uvek koristite sveže.

Veoma poznat je tzv. koktel Mladost, koji se sprema sa jajima od prepelice i, pored svega, veoma je ukusan i ima tonizirajući efekat, pa je i veoma koristan.

Recept za koktel Mladost:

Napici

kola - 120 ml

rakija - 20 ml, može i rum

limun - 1 kriška

šećer - 1 kašičica

jaja od prepelice - 2 sveža

Sve sastojke dobro promešajte i dobro ih umutite, pa dodajte i gaziranu vodu. Sipajte u duboku čašu i poslužite sa kockom leda, po želji.

Koristi od prepeličjih jaja

Jaja od prepelica imaju veliku hranljivu, profilaktičnu i lekovitu vrednost. Pored toga što su prepeličja jaja veličine oraha i teže od 12 - 15 g i iako 4 prepeličja jaja odgovaraju 1 kokošjem po veličini, daleko su hranljivija od jaja kokoške, a imaju blagotvorno dejstvo na organizam čoveka ako se koriste živa.

Prepeličja jaja pozitivno deluju na ljudski organizam, jer ojačavaju imuni sistem, normalizuju rad želudačno-crevnog i kardiovaskularnog sistema, a osim toga potpomažu eliminaciju radionukleida i teških metala. U ovim jajima je primećen visok sadržaj lecitina, što žnači da konzumacija živih jaja snižava nivo holesterola u krvi, a ne daje prostora ni za alergijske reakcije i treba spomenuti da prepeličjaja jaja imaju tonizirajući efekat.

Mali dar prirode u obliku jaja od prepelice je odličan saveznik u lečenju alergija, astme, anemije i pada imuniteta. Snižavaju krvni pritisak, pomažu kod sagorevanja šećera, regulišu razmenu tečnosti i, kao što je već rečeno, regulišu želudačnu sekreciju. Ako vas muči umor i glavobolja, 2 jajeta od prepelice mogu učiniti pravo čudo i otkloniti sve simptome.

Prepeličja jaja

Smatra se da su ljuske prepeličjih jaja veoma korisne za decu u razvoju i one koji rastu, jer se u njihovom organizmu odvija proces formiranja kostiju i u doba rasta je najintenzivniji i iziskuje dosta kalcijuma kako bi se pravilno odvijao. Redovna konzummacija jaja od prepelice može pomoći kod razvoja dece i razvoja mozga, upravo zbog velikog sadržaja mikroelemenata koji su korisni za razvoj mozga.

Zanimljivo je i da česta konzumacija 4-5 živih jaja povećava potenciju kod mušaraca i libido kod žena. Ubrzava izbacivanje kamena iz žuči i bubrega, a smatra se da konzumacija ovih jaja usporava starenje i da su ona izvor dugog života i lepote. Prepeličja jaja se preporučuju i kod tuberkoloze, dijabetesa i čira. Ova mala jaja imaju veoma jaku membranu i neprobojnu ljusku, pa ih to štiti od bakterija i njihovog prodora.

Interesantno je da je telesna temperatura prepelica 42 stepena, što u stvari i sprečava razvoj bakterija. Baš zbog toga se mogu konzumirati živa. Sadrže protein ovomukoid, koji sprečava alergijske reakcije. Od ovih jaja se pravi i lek (ovomukoiden ekstrakt) koji se koristi za lečenje alergija.

Štetnost prepeličjih jaja

Preporučena doza za one koji se bave sportom je oko 2 jajeta, ali treba znati da je to individualno za svaki organizam. Dobro je i preporučljivo da ne preterujete sa ovim malim i veoma korisnim jajima - više od 5 jajeta na dan mogu imati kontraefekat i biti štetna, posebno za ljude koji imaju probleme sa jetrom. Iako ne spadaju u alergene, uvek mogu postojati neki izuzeci i izazvati neke neželjene reakcije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas