Pile Marsala (Originalni recept iz Marsale)

28/08/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj4496
"Odjednom su svi poludeli za ovim piletom! Probajte i razumećete zašto "
Priprema20 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno40 min.
Porcije4
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano537
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • pileće grudi - 4 komada
  • brašno - 1 i 1/2 šolja
  • so - 1 i 1/2 kašičica
  • biber - 1 i 1/2 kašičica
  • maslinovo ulje - 1/4 šolje + grudva dobrog maslaca
  • pečurke - 2 šolje
  • vino marsala - 1 šolja ili oko 200 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Neophodan vam je duboki tiganj za prženje sa maslinovim uljem i grudvom maslaca.

1. U posudu se sipa brašno, so, biber i promeša se. Pileće grudi se dobro uvaljaju sa obe strane. Ne tresu se i ostavljaju se sa strane;

2. Zagreva se maslinovo ulje na srednjoj vatri i pileće grudi se zaprže sa obe strane dok ne dobiju prijatnu zlatastu boju. Izvade se;

3. U tiganj se sipaju pečurke i odmah se preliju vinom Marsala. Ostavljaju se da se izdinstaju oko 4-5 minuta.

4. Pileće grudi se vraćaju u tiganj i okreću se neprestano u masnoći - oko 15 minuta. Sos u tiganju postaje taman i veoma aromatičan i to je zahvaljujući Marsali.

5. U odgovarajućem tanjiru se serviraju pileće grudi i prelivaju se sosom.

Za garnirung servirajte krompir pire.

Dopuna po želji: U taganj se dodaje još jedna dobra grudva maslaca, pola kašičice suvog origana i četvrtina šolje suvog šerija. Dodaje se i pavlaka za kuvanje oko pola šolje. Ostavlja se nekoliko minuta da provri i prelivaju se pileće grudi.

Beleška: Izuzetno ukusno i brzo jelo sa piletinom. Korisitla sam osnovne sastojke recepta.

Pri dodavanju vina može da se stvori efekat flambiranja.

Pileće grudi mogu da se raspolove i blago da se istucaju preko folije, ali veoma nežno da se ne raspadnu. Nisam ih istucala jer kod čvršćih parčića ostaje više soka i vlažnosti, a to je važno jer je pileće belo meso dosta suvo.slični recepti ovde

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar