Način pripreme
Od navedenih sastojaka se mesi meko i nelepljivo testo. Pokriva se krpom da se ne bi sušilo i ostavlja se na otprilike 4 sata.
Nakon toga se kidaju loptice testa - veličine oraha. Posipa se skrobom i razvija se u veoma tanku okruglu koru. Tako se obrađuje celo testo, kore se ostavljaju na 10 minuta da se blago osuše.
U tepsiju podmazanu ulje se ređa 6 kora, posipaju se orasima, odozgo još 6 kora, orasi, 6 kora itd. dok se ne potroše sastojci. Odozgo se završava korama i seče se na rombove ili druge kalupe, zaliva se maslacem prethodno istopljenim i ohlađenim.
Peče se u zagrejanoj rerni na 230 stepeni 10-15 minuta, posle na 130 stepeni dok se ne dobije zlatkasta boja.
Za sirup šećer i voda se kuvaju 15-20 minuta nakon toga se ohladi, stavlja se limun.
Pravilo je da se topla baklava posipa hladnim sirupom ili obrnuto.
Ostavlja se na jednu noć.