Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Turska baklava sa grizom

Turska baklava sa grizom

Yanitsa NikolovaYanitsa Nikolova
Šef kuhinje
22874943
Turska baklava sa grizom
Fotografije: N.Akifova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
125 min.
Porcije
15
"Klasična turska baklava sa orasima i grizom koju kad god da napravite nećete zažaliti!"

Potrebni sastojci

  • Testo
  • pšenični griz - 1 kg
  • ulje - 150 ml
  • kiselo mleko - 1 supena kašika
  • so - 1 prstohvat
  • sirće - 2 kapljice
  • sveže mleko - 500 ml
  • žumanca - 7 komada
  • Šećerni sirup
  • šećer - 1.2 kg
  • voda - 800 ml
  • limun - kriška
  • Još
  • skrob - za razvijanje
  • orasi - izmrvljeni
  • kravlji maslac - 250 g
* merne jedinice

Način pripreme

Od navedenih sastojaka se mesi meko i nelepljivo testo. Pokriva se krpom da se ne bi sušilo i ostavlja se na otprilike 4 sata.

Nakon toga se kidaju loptice testa - veličine oraha. Posipa se skrobom i razvija se u veoma tanku okruglu koru. Tako se obrađuje celo testo, kore se ostavljaju na 10 minuta da se blago osuše.

U tepsiju podmazanu ulje se ređa 6 kora, posipaju se orasima, odozgo još 6 kora, orasi, 6 kora itd. dok se ne potroše sastojci. Odozgo se završava korama i seče se na rombove ili druge kalupe, zaliva se maslacem prethodno istopljenim i ohlađenim.

Peče se u zagrejanoj rerni na 230 stepeni 10-15 minuta, posle na 130 stepeni dok se ne dobije zlatkasta boja.

Za sirup šećer i voda se kuvaju 15-20 minuta nakon toga se ohladi, stavlja se limun.

Pravilo je da se topla baklava posipa hladnim sirupom ili obrnuto.

Ostavlja se na jednu noć.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: