Način pripreme
Ove sjajne rolnice sa pačijim mesom su pripremljene u duhu azijske kuhinje. Njihov ukus je uravnotežen u predivnoj kombinaciji slatkog, slanog i kiselog i dopunjen blagom pikantnošću đumbira.
Ukoliko želite nečim da iznenadite svoje goste, ovo je lepa ideja za drugačije i zanimljivo predjelo ili meze za prazničnu trpezu.
Pređite na meso tako što prvo stavite konzervu sa batacima konfi na vodenu paru na 10-15 minuta. Tako će se pačija mast u koju je meso bilo uvijeno postati tečna.
Pažljivo otvorite konzervu da se ne biste opekli i izvadite batake. Očistite ih od kostiju, a kožu po želji odvojte za drugo jelo ili uzmite i deo nje za rolnice, ali ne sve, zato što je mnogo masna, a i uništiće se konzistencija punjenja.
Izrendajte koren đumbira i pomešajte ga sa slatkom od smokava i s 2-3 kašike pačije masti, ostale u konzervi. Ukoliko je vaše slatko sa celim smokvama, najbolje je da ga sameljete ili izgnječite u slučaju da su plodovi mekani.
Zagrejte na umerenoj vatri 5-6 minuta uz neprestano mešanje.
Dodajte usitnjeno pačije meso, prstovhat, dva soli i biber i mešajte još 2-3 minute.
Punjenje treba da bude gusto.
Prepolovite kore za pitu i u uži kraj svakog komada stavljajte ivicu od punjenja, bez da stižete do krajeva. Uvijte do pola i tada podvijte ka unutra i bočne ivice, a posle dovršite uvijanje. Na taj način rolnice postaju dobro pričvršćene.
Nastavite tako sa svim korama dok punjenje ne nestane.
Poređajte pačije rolnice u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Premažite ih pačijom mašću i po želji pospite sa malo krupne soli u ljuspicama.
Pecite 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Za to vreme napravite i slatko-kiseli sos za društvo ukusnim rolnicama. On je završna komponenta predjela.
Za njega pomešajte sve sastojke navedene u receptu. Tek kada ste ih lepo promešali, stavite na vatru na slabu temperaturu i mešajte dok se sos ne zgusne - otprilike 3-4 minute.
Gotove rolnice sa pačetinom u slatko-kiselom sosu od smokava poslužite sa mirisnim listićima sveže mente i sosom od smokava.
Prijatno!