Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Karbonara di mare

Karbonara di mare

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Karbonara di mare
Fotografije: Ivelina
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
4
"Praznik za čula sa karbonarom di mare - omiljena kombinacija proizvoda koji stvaraju savršeno jelo"

Potrebni sastojci

  • testenina - 250 g (špagete, rigatoni ili druge)
  • morski plodovi - 400 g (školjke bez ljušture, školjke sa ljušturom, celi škampi ili guljeni repovi škampa, beba hobotnica, izaberite po vašem izboru)
  • žumanca - 2 komada
  • parmezan - 50 g, izrendan
  • pavlaka - 50 ml ili mleko/vino
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • maslinovo ulje - ekstra devičansko
  • tucana ljuta paprika - po ukusu
  • luk - 1/2 komada
  • beli luk - 2 čena
  • šunka - 100 g ili slanina, po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Sos karbonara je tipično jelo Lacija, tačnije Rima. Klasični recept uključuje korišćenje špageta, ali takođe i druge vrste makarona, čak se i kratki dobro kombinuju sa karbonarom, kao na primer pene i rigatoni. Osnovni sastojci dresinga su jaja, slanina i pekorino romano.

Danas postoji nekoliko varijacija klasične karbonare, kao na primer karbonara di mare, koja uključuje korišćenje morskih plodova, ili karbonara od povrća, kod koje je povrće popularno (tikvice i artičoka) i zauzimaju svoje mesto u klasičnom receptu. Danas vam predlažem recept kako se pripremaprivlačna i ukusna karbonara di mare.

Karbonara di mare je veoma komplikovano jelo, ako koristite sveže morske plodove, zato pto iziskuje vreme i znanje prilikom njihovog čišćenja i pbrade, zbog čega iziskuje dosta vremena za njihovu pripremu.

Hajde da počnemo sa pranjem belih školjki (ukoliko koristite takve) u hladnoj posoljenoj vodi na barem 2 sata, nakon toga ih obilno isperite i ostavite da se otvore, tako što ih stavljate u poklopljeni tiganj, u maslinovo ulje i mlaz belog vina.

Pažljivo očistite crne školjke pod tekućom vodom i pripremite ih na isiti način kao i bele školjke. Očistite repove od škampa tako što izvadite creva (crna nit). Kuvajte repove škampa i prstenove lignji u blago posoljenoj ključaloj vodi na 3 minute. Ovo je naša priprema pre nego što ih stavimo u sos karbonara.

Kada koristite zamrznute, obrađene i očišćene škampe, školjke i druge plodove, celokupno vreme se skraćuje do 10 minuta.

U velikom nelepećem tiganju zapržite sitno iseckani luk, beli luk i prstohvat dribljene čili papričice, na nekoliko trenutaka sa mlazićem maslaca (po izboru maslinovog ulja ili drugog), nakon toga dodajte zamrznute plodove (po vašem izboru), kuvajte 2 minute na srednjem stepenu. Trenutak kada dodajete sitno iseckanu slaninu, ako je koristite. Ukoliko ste izabrali šunku, dodajte je u semsu sa jajima.

Smanjite ringlu na srednji stepen, dodajte mlazić vina, začinite solju i italijanskim začinima po ukusu. Dinstajte da biste začinili i kuvajte otprilike 5 minuta. Kada je gotovo, sklonite sa strane. Dodajte sitno iseckani sveži peršun i sklonite tiganj sa ringle.

Skuvajte testeninu al dente ili na pola vremena kuvanja paste (prema uputstvima).

U posudi umutite žumanca i pomešajte ih sa mlekom ili pavlakom, izrendanim pekorinom (parmezanom), šunkom i prstohvatom soli, (ako ne koristite pavlaku ili mleko, dodajte supenu kašiku vode od kuvanja testenine), dok se ne dobije gladak i homogen krem- Stavite tiganj ponovo na slabu vatru, procedite pastu al dente.

Dodajte poluskuvanu testeninu u kremasti sos, promešajte. Nastavite da kuvate na slaboj vatru otprilike sedam minuta, blago mešajući sos, dok pasta ne bude gotova. Vodite računa da ringla bude slaba da se žumanca ne bi skuvala!

Ako vas ovaj korak brine, prosto skuvajte testeninu i kako je vruća dodajte u vruće morske plodove pavlaku (mleko) sa pekorinom i žumanca.

Sklonite tiganj sa ringle i lepo promešajte.

Servirajte testeninu karbonara di mare tako što je obilno pospete sveže mlevenim crnim biberom i odmah servirajte. Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: